Μια επαλήθευση σε δύο βήματα της Google

Η Google έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια την ασφαλή πλοήγηση των χρηστών της στο διαδίκτυο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε με την  απόφαση της να ενεργοποιήσει αυτόματα μέχρι το τέλος του 2021 την επαλήθευση σε 2 βήματα(γνωστή και ως two step verification) σε πάνω από 150 εκατομμύρια λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο η Google επιδιώκει να μειώσει την πιθανότητα κλοπής του κωδικού πρόσβασης των λογαριασμών των χρηστών της.

Ποιες ενέργειες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους κωδικούς πρόσβασης σας;

·         Κοινοί κωδικοί πρόσβασης σε πολλαπλούς ιστότοπους

·         Κατέβασμα λογισμικού αγνώστων εκδοτών από το διαδίκτυο που ενδέχεται να είναι κακόβουλο

·         Κλικ σε συνδέσμους από πιθανά phish/spam emails

Σε περίπτωση υποκλοπής του κωδικού πρόσβασης σας μπορεί να υποκλαπούν κι άλλοι κωδικοί σας (π.χ κωδικοί τραπεζικού λογαριασμού) καθώς επίσης και να προωθηθεί κακόβουλο λογισμικό από το email σας.

Πως λειτουργεί η επαλήθευση σε 2 βήματα ;

Η λειτουργία της επαλήθευσης σε 2 βήματα είναι απλή. Εκτός από τον κωδικό πρόσβασης η Google ζητά άλλο ένα στοιχείο από τον κάθε χρήστη, όπως έναν κωδικό,  για να επαληθεύσει την ταυτότητα του. Ο κωδικός αυτός αποστέλλεται είτε με SMS είτε με φωνητική κλήση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κλειδί ασφαλείας που τοποθετείται στη θύρα USB της συσκευής του κάθε χρήστη.

Τι προσφέρει η επαλήθευση σε 2 βήματα;

Με την επαλήθευση σε 2 βήματα δημιουργείται ακόμα ένα επίπεδο ασφαλείας καθώς η σύνδεση στο λογαριασμό απαιτεί όχι μόνο στοιχεία που γνωρίζει ο χρήστης (τους κωδικούς πρόσβασης του), αλλά και στοιχεία που κατέχει ο χρήστης (το τηλέφωνο του ή το κλειδί ασφαλείας του).

 Οι κωδικοί επαλήθευσης που αποστέλλει η Google  είναι μοναδικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά.

Εάν δεν ανήκετε στους πάνω από 150 εκατομμύρια λογαριασμούς στους οποίους η Google ενεργοποίησε αυτόματα την διαδικασία μπορείτε να την ενεργοποιήσετε μόνοι σας.

Χρειάζεται κάθε φορά που συνδέομαι από μία συσκευή να ακολουθήσω την εν λόγω διαδικασία;

Όχι, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε να συνδεθείτε σε μία συγκεκριμένη συσκευή μόνο μία φορά με την επαλήθευση σε 2 βήματα. Σε νέες συσκευές η ρύθμιση παραμένει ίδια.

Η Google μας υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι σημαντική. Κανείς δεν επιθυμεί να εγκατασταθούν στις συσκευές του κακόβουλα λογισμικά/ιοί που μπορούν να δώσουν πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα σε hackers και scammers.

Η ΒitDefender αποτελεί ασπίδα προστασίας σε όσους σερφάρουν στο διαδίκτυο   προσφέροντας διαδικτυακή ασφάλεια σε κινητά,tablet,PC και laptop  με τη μεγάλη γκάμα πακέτων antivirus που προσφέρει. 

Back to top Back to top