6+1 τρόποι να διαφυλάξετε την ασφάλεια σας σε δίκτυο Wifi!

Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ταξιδιώτη, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω προσωπικής επιθυμίας, είναι η μεταφορά των mobile συσκευών μαζί του (laptop, notebook, smartphone, tablet). Αυτό σημαίνει, ότι παράλληλα μεταφέρονται στον εκάστοτε προορισμό του και οτιδήποτε αφορά στα προσωπικά του δεδομένα. Προφανώς, τέτοιες προσωπικές πληροφορίες είναι απαραίτητο να μην είναι εκτεθειμένες.

 Αυτόματα, μας γεννάται το ερώτημα «σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούμε για να προστατεύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα προκειμένου να απολαύσουμε την πιο ασφαλή online εμπειρία», δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί σύνδεση στο δίκτυο του ξενοδοχείου. Εν συνεχεία, ακολουθεί η εύλογη απορία σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να αξιολογηθεί η ποιότητα της ασφάλειας παροχής WIFI.

 Αν λάβετε υπόψιν σας ότι το δωρεάν WIFI που παρέχεται στο ξενοδοχείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα από έναν hacker που διαμένει στον ίδιο χώρο με εσάς, δεν θεωρείται υπερβολή το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν τη διαμονή τους βάσει της ποιότητας ασφαλείας WIFI που προσφέρει.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες είναι οι πιο ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου, καθώς τους περιτριγυρίζουν κακόβουλοι εισβολείς που αποσκοπούν στο να αποσπάσουν προσωπικές τους πληροφορίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και «ύπουλα», είτε ζητώντας τους μέσω pop-up παραθύρου να πραγματοποιήσουν ενημέρωση πχ για ένα ευρέως γνωστό λογισμικό. Σε εκείνο το σημείο, αντί να ακολουθήσει η διαδικασία της αναβάθμισης όπως προβλεπόταν, ο hacker βρίσκει την ευκαιρία για εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, ελέγχοντας την συσκευή του χρήστη και θέτοντας σε κίνδυνο τις προσωπικές του πληροφορίες.

Η Bitdefender Greece σας συμβουλεύει τα παρακάτω:

1) Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες ΜΟΝΟ σε ιστοσελίδες των οποίων το url αναγράφεται “Https” και όχι “Http”. Η τελική ένδειξη “s” υποδεικνύει ότι πραγματοποιείται αυτόματη κρυπτογράφηση μεταξύ των επικοινωνιών με το site.

2) Κάντε χρήση Virtual Private Network (VPN). Το VPN ουσιαστικά συντελεί στην υψηλή προστασία του υπολογιστή και των προσωπικών στοιχείων του χρήστη, χρησιμοποιώντας κορυφαία πρωτόκολλα κρυπτογράφησης αποσκοπώντας στην αποφυγή της υποκλοπής ή τροποποίησης από κάποιον τρίτο.

3) Απενεργοποιήστε το file sharing του υπολογιστή σας. Όταν ενεργοποιείται το συγκεκριμένο σύστημα, αυτόματα  γίνονται προσβάσιμα όλα τα προσωπικά σας στοιχεία και έγγραφα σε  hackers του διαδικτύου.

4) Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το τείχος προστασίας – Firewall προτού συνδεθείτε με τον υπολογιστή σας στο WiFi.  Σημειώστε ότι το νέο Firewall της Bitdefender σας παρέχει μεγάλη απόδοση και επισημαίνονται οι εισβολές που γίνονται, φιλτράροντας κάθε  εισερχόμενη και εξερχόμενη ενέργεια.

5) Ενημερώστε τον browser και το πρόγραμμα Antivirus που χρησιμοποιείτε. Χάρη στις νέες εκδόσεις σας παρέχονται περισσότερες δυνατότητες για προστασία των δεδομένων σας.

6) Mην θεωρείτε «αθώα» τα δίκτυα WiFi που απαιτούν κωδικό πρόσβασης. Το γεγονός ότι αρκετά ξενοδοχεία προσφέρουν WiFi και έχουν κρυπτογραφημένο τον κωδικό πρόσβασης, δεν σημαίνει ότι διαφυλάσσουν και την προστασία που χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε να επιλέγετε τα προϊόντα Security της Bitdefender προκειμένου να είναι ασφαλή τα προσωπικά σας δεδομένα με αποτελεσματικό τρόπο.

Back to top Back to top