Είναι εχέμυθα τα mobile health apps;

Οι ξέφρενοι ρυθμοί της καθημερινότητας και σε συνδυασμό με την πολύωρη καθιστική επαγγελματική ζωή, καθιστά απαραίτητη την άθληση προκειμένου να διατηρούμε την καλή μας υγεία.

Λόγω έλλειψης χρόνου για συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο ή συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν σε download εφαρμογών για θέματα υγείας (γνωστές σε όλους ως mobile health apps).

Γνωρίζατε ότι….;

Το 80% των εφαρμογών που -απερίσκεπτα- κατεβάζουμε στο Smartphone μας μεταδίδουν ανενόχλητα και ελεύθερα τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα  σε τρίτες εταιρείες;

Και το «καλύτερο»; Οι μισές από αυτές εταιρείες, το κάνουν με ασφαλή διαδικτυακή σύνδεση. Αυτό συνεπάγεται με το γεγονός ότι οι άλλες μισές δημιουργούν, συν τοις άλλοις, απειλές για την κυβερνο-ασφάλεια της συσκευής μας. Αφήνουμε να εννοηθεί ότι η παραβίαση της ιδιωτικότητας ρέει ανεξέλεγκτη.

Σε άλλα ελληνικά, τα συγκεκριμένα mobile apps διαχειρίζονται, παρακολουθούν και αποθηκεύουν διάφορα προσωπικά στοιχεία βιοϊατρικής φύσεως που οι χρήστες έχουν καταχωρίσει, σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους ή συγκεκριμένες παθήσεις, ακόμα και ιατρικά ραντεβού.

Το πιο ανησυχητικό όλων είναι η ανάρμοστη χρήση αυτών των στοιχείων, αποκαλύπτοντάς ευαίσθητα δεδομένα σε τρίτα μέρη, χωρίς γνώση ή συναίνεση του χρήστη.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα δύο σημεία στα οποία πρέπει να στοχεύετε προς έλεγχο, όταν κάνετε χρήση των εν λόγω εφαρμογών είναι τα εξής:

  1. Να χρησιμοποιείται ασφαλής κρυπτογραφημένη online σύνδεση (https). Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μεταφράζεται ως εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα σας από άλλους. Με τον όρο δεδομένα εννοούμε αποθηκευμένα αρχεία στο κινητό σας, κωδικούς ασφαλείας της συσκευής σας ή ακόμα και προσωπικά στοιχεία για την υγεία σας.
  2. Να αντιλαμβάνεστε τους ακριβείς όρους για την εγκατάσταση της εκάστοτε εφαρμογής. Άρα, πρέπει αν είστε προσεχτικοί αν θα συγκαταθέσετε στην πρόσβαση στοιχείων γεωγραφικού εντοπισμού της θέσης σας, του καταλόγου επαφών, της εξωτερικής κάρτας αποθήκευσης δεδομένων και στο bluetooth.

 

Εγκαταστήστε το Bitdefender Mobile Security ΜΟΝΟ με 9,99€ για να διατηρείτε ασφαλή την συσκευή σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ΔΩΡΕΑΝ την εφαρμογή μας, εδώ!

 

Back to top Back to top