παιδικά παιχνίδια

Εφιάλτης Χριστουγέννων: Κίνδυνοι ασφαλείας στα παιχνίδια

Με αφορμή τα Χριστούγεννα, μια κορυφαία Ευρωπαϊκή ομάδα μίλησε σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και τα παιδικά παιχνίδια. Εξαιτίας της έλλειψης νομικού πλαισίου για την προστασία παιδικών παιχνιδιών από κυβερνοεπιθέσεις, μπορεί να οδηγηθούμε σε καταστροφικές συνέπειες.

Με βάση αυτό, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για γονείς για παιδικά παιχνίδια τα οποία δεν θα πρέπει να αγοράσετε.

 

Bluetooth σύνδεση

Νέα μοντέλα παιχνιδιών για τα παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις ασφαλείας. Για παράδειγμα, η κούκλα Κέιλα αποτελεί μια συσκευή η οποία συνδέεται με μια εφαρμογή του κινητού μέσω Bluetooth.

Η κούκλα μιλάει και απαντάει σε ερωτήσεις από έναν χρήστη έχοντας πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες από ιστοσελίδες, όπως το Wikipedia. Το παιχνίδι αυτό συνεχίζει να βρίσκεται στην αγορά ενώ δεν φαίνεται να είναι ασφαλές, καθώς οι χρήστες δε μπορούν να διαγράψουν τα στοιχεία που εξάγονται από το παιχνίδι. Με βάση μερικές δοκιμές που έγιναν διαπίστωσαν ότι ήταν δυνατό κάποιος να έχει πρόσβαση στην κούκλα και να μιλάει με το παιδί. Το λογισμικό της κούκλας Κέιλα έχει θέσει σοβαρά θέματα σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικότητας και την κατασκοπεία.

Από ότι φαίνεται όμως, οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο στο παιχνίδι που δοκιμάστηκε μέσω ερευνητικού προγράμματος, αλλά γενικά έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα παιδικά παιχνίδια στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία σπάνια παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια για τα παιδιά. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα κατασκευάζονται φθηνά στην Κίνα.

Ένα μεγάλο σκάνδαλο κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ με τη δημοσίευση 1100 μυστικών κωδικών που χακαρίστηκαν, δείχνει την κακή προστασία που υπάρχει. Με βάση αυτό, οποιοσδήποτε σε ακτίνα 15 μέτρων μπορεί να συνδεθεί με τα παιχνίδια ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένα με κάποια συσκευή εκείνη την στιγμή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί με την κούκλα ή κάποιο παρόμοιο παιχνίδι μέσω ενός σήματος Bluetooth. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια ζητάνε και προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το παιδί, όπως το όνομά του, το όνομα των γονιών του, που πάει σχολείο αλλά και το αγαπημένο του φαγητό.

Με βάση αυτά,  οι Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου προσπαθούν να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και την ανάγκη για ισχυρότερο νομικό πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών.

Παρόλα αυτά οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να επιλέγουν κατάλληλα τα παιδικά παιχνίδια και με προσοχή. Επιπλέον, θα πρέπει να προστατεύουν τα κινητά ή τα tablets τα οποία χρησιμοποιούν τα παιδιά για πλοήγηση στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό η Bitdefender έχει βγάλει το Family Pack το οποίο προστατεύει όλη την οικογένεια από κακόβουλα λογισμικά με προχωρημένο γονικό έλεγχο για τη διακριτική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους.

 

Back to top Back to top