Οι πιο διάσημες γλώσσες προγραμματισμού

Ο προγραμματισμός στις μέρες μας βρίσκεται παντού. Από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε, έως στα ψυγεία και στους θερμοσίφωνες μας.

Πάρα πολλοί από εσάς μπορεί να θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο του προγραμματισμού, είτε γιατί θέλετε να φτιάχνετε ιστοσελίδες, είτε για κάποιο λογισμικό.

Όπως και να έχει, αυτές είναι οι πιο διάσημες γλώσσες προγραμματισμού του 2020:

#10: Ruby
Η Ruby είναι μία γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα, η οποία επικεντρώνεται στην απλή χρήση. Δημιουργημένη από τον Yukihiro “Matz” Matsumoto το 1995, ο οποίος με λίγα λόγια έκανε μία μίξη των αγαπημένων του γλωσσών, σε μία. Παρατηρούμε αρκετά την Ruby στα θέματα κυβερνοασφαλείας.

#9: C
Η C είναι από τις πιο παλιές γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται ακόμη. Δημιουργημένη από το Dennis Ritchie το 1972, η C είναι μία γενική γλώσσα η οποία στοχεύει τόσο στα λογισμικά, όσο και στο hardware.

#8: Shell
Η Shell είναι αρκετά γνωστή στον κάδο των IT, καθώς τους επιτρέπει να δίνουν εντολές κατευθείαν στα λειτουργικά συστήματα. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη στο να εγκαταστήσετε ή απεγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα από απομακρυσμένο έλεγχο ή να κάνετε άλλες ενέργειες διαχείρισης υπολογιστικών συστημάτων.

#7: TypeScript
Η TypeScript είναι μία ανοιχτού κώδικα γλώσσα προγραμματισμού η οποία δημιουργήθηκε από την Microsoft. Δεν είναι μόνο μία από τις πιο κοινές, αλλά και από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες. Έχει παρόμοια φιλοσοφία με την JavaScript, αλλά διαθέτει ισχυρότερα εργαλεία που βοηθούν τους developers να χτίσουν τεράστιες εφαρμογές. Υποστηρίζετε δωρεάν από το Visual Studio Code της Microsoft, το οποίο είναι το καλύτερο project ανοιχτού κώδικα στο GitHub.

#6: C++
Η γλώσσα C++ ξεκίνησε με τον προκάτοχο του, την C. Μάλιστα, η δημιουργία της έγινε από τον Bjarne Stroustrup, ως εργασία για το PhD του. Σήμερα θεωρείται μία από τις πιο γνωστές για λογισμικά, περιηγητές, παιχνίδια και άλλα.

#5: C#
Η C#, προφέρεται C-Sharp, δημιουργήθηκε από την Microsoft και είναι παρόμοια με την Java. Χρησιμοποιείται αρκετά σε mobile εφαρμογές, παιχνίδια και λογισμικά.

#4: PHP
PHP σημαείναι Php Hypertext Preprocessor και είναι μία γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα για κατασκευές στο web και γενικότερα interactive σελίδες. Είναι πολύ χρήσιμη και για βάσεις δεδομένα, καθώς χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Facebook και η Yahoo. Παρόλα αυτά, το γενικό πλήθος των προγραμματιστών την έχουν χαρακτηρίσει ως “η πιο γελοία αυτή τη στιγμή”.

#3: Java
Η Java προτοεφμανίστηκε από την Sun Microsystems το 1995 και στην συνέχεια αγοράστηκε από την Oracle. Αυτή η ανοιχτού κώδικα γλώσσα προγραμματισμού χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Twitter και η Netflix. Οι developers χρησιμοποιούν συνήθως την Java για να δημιουργήσουν mobile και web εφαρμογές, παιχνίδια και γενικότερα λογισμικά που συνδέονται σε βάσεις δεδομένων. Είναι αρκετά παρόμοια με την C++ και την C#.

#2: Python
Η Python είναι ίσως η πιο γνωστή και ταχύτερη εξελισσόμενη γλώσσα προγραμματισμού αυτήν την στιγμή. Σε θέμα πληθυσμού χρηστών, έχει βγει 3η το 2019. Αυτή η γλώσσα ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιείται για εφαρμογές A.I., καθώς για επιστήμες δεδομένων, αλλά ταυτόχρονα είναι και η πιο εύκολη για να ξεκινήσετε.

#1: JavaScript
Η JavaScript παραμένει η δημοφιλέστερη γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η βασική γλώσσα για να χτίσει κανείς μία ιστοσελίδα, καθώς βοηθάει τα sites να είναι πιο διαδραστικά, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και στα παιχνίδια. Οι προγραμματιστές την λατρεύουν γιατί είναι ελαφριά, ευέλικτη και αρκετά δυνατή, σε αντίθεση με τον γνωστό της, την Java.

Back to top Back to top