Dark Web: Πόσο επικίνδυνο είναι;

To Dark Web πρόκειται για τη σκοτεινή μεριά του Διαδικτύου, καθώς οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μυστικές υπηρεσίες. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να αναζητηθούν από τις γνωστές μηχανές αναζήτησης, λ.χ. Google. Πάντως, οι Αρχές προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε παράνομη ενέργεια που υπάρχει στο Dark Web. Όμως ποιες είναι οι κατηγορίες του Διαδικτύου;

  • Επιφανειακό Διαδίκτυο. Το χρησιμοποιεί ο μέσος χρήστης. Περιλαμβάνονται οι γνωστές μηχανές αναζήτησης (λ.χ. Google, Bing, Yahoo), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το gaming και πολλά άλλα.
  • Deep Web. Το περιεχόμενό του δεν εντοπίζεται στο Επιφανειακό Διαδίκτυο. Οι πληροφορίες του «Κρυμμένου Web» υπάρχουν σε κρυπτογραφημένες βάσεις δεδομένων και παράγονται εφόσον ζητηθούν από χρήστες.
  • Dark Web. Η πρόσβαση πραγματοποιείται με ένα ειδικό browser. Παρέχει ανωνυμία, καθώς και εργαλεία κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης. Όμως τι αποκάλυψαν οι έρευνες, όσον αφορά τους κινδύνους του Dark Web;

Παράνομοι ιστότοποι

Οι ιστότοποι του Dark Web δεν έχουν μεγάλη διαφορά με αυτούς του Επιφανειακού Διαδικτύου. Το μόνο πρόβλημα είναι το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες για παράνομη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, στις παράνομες αγοραπωλησίες συγκαταλέγονται:

  • Όπλα
  • Ναρκωτικά
  • Παιδική πορνογραφία
  • Εμπόριο σάρκας
  • Απαγορευμένα έγγραφα και βιβλία
  • Κρυπτονομίσματα
  • Πλαστά διαβατήρια κι άλλα νομικά έγγραφα

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες υπηρεσίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Συμβόλαια θανάτου
  • «Κόκκινα δωμάτια», που ο χρήστης παρακολουθεί σε live μετάδοση δολοφονίες, βιασμούς και αιματοχυσίες
  • Συνταγές και εμπόριο ανθρώπινου κρέατος

Ελευθερία λόγου για…εξτρεμιστικές απόψεις

Το Dark Web εξασφαλίζει την ανωνυμία του χρήστη και μπορεί να εκφραστεί όπως επιθυμεί. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι του εξωτερικού είχαν εντοπίσει blogs που εκφράζονταν ναζιστικές, ρατσιστικές και γενικά εξτρεμιστικές απόψεις. Επιπροσθέτως, οι Αρχές εντόπισαν συζητήσεις παιδόφιλων, που αντάλλασσαν ακραίο παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Από την άλλη, υπάρχουν και blogs που ανταλλάσσονται καθημερινές απόψεις και ειδήσεις, που δεν προβάλλονται στα ΜΜΕ. Ένα παράδειγμα είναι από ακτιβιστές που συζητούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για όσα διαδραματίζονται στη χώρα τους.

Κακόβουλο λογισμικό

Όπως στο Επιφανειακό Διαδίκτυο, έτσι και στο Dark Web υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης της συσκευής. Όσες φορές κι αν αλλάξει ο μέσος χρήστης τη διεύθυνση IP, δε θα εμποδίσει τον hacker να επιτεύξει το σκοπό του. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει αρχεία με κακόβουλο λογισμικό. Αυτό μπορεί να υποκλέψει ό,τι προσωπικές πληροφορίες υπάρχουν. Από τους κωδικούς των social media μέχρι και του ebanking.

Οπότε για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή  ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Προσοχή! Συνιστάται να μην πλοηγηθείτε στο Dark Web, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν μόνο για τη συσκευή σας. Μπορεί να υπάρχουν ιστοσελίδες που δεν έχουν παράνομο υλικό, παρόλα αυτά δε σημαίνει πως κάποιος δεν μπορεί να σας επιτεθεί. Επίσης, στο Dark Web γίνονται τακτικοί έλεγχοι από τις Αρχές. Εάν επιθυμείτε να εξερευνήσετε τη «σκοτεινή πλευρά» του Διαδικτύου, πρέπει να βρίσκεστε με έναν έμπειρο χρήστη.

Back to top Back to top