Το Dark Web κλείνει 20 χρόνια από τη δημιουργία του.

Το Dark Web, ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός και υποσύνολο του Deep Web, όπου απαιτείται η χρήση συγκεκριμένου λογισμικού και η πρόσβαση δεν είναι εφικτή απ’ τις κοινές μηχανές αναζήτησης, έκλεισε 20 χρόνια απ’ την δημιουργία του αυτό τον μήνα.

Δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη η παρακολούθησή του, το Dark Web έχει τη φήμη του άβατου του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της μαύρης αγοράς. Έχει αποτελέσει επίσης εργαλείο για πληροφοριοδότες, ανατρεπτικές οργανώσεις και δημοσιογράφους, όπου στα «ανώνυμα» chatrooms του μπόρεσαν να ξεφύγουν απ’ τον έλεγχο των κυβερνήσεων και να οργανώσουν επαναστάσεις. Συχνά έχει διατυπωθεί η άποψη ερευνητών για την ανάγκη συλλογής και ανάλυσης των ακραίων απόψεων και συμπεριφορών που διατυπώνονται στον σκιώδη ιστό. Πέραν απ’ τις παράνομες δράσεις όμως που φιλοξενεί το Dark Web κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για πολίτες που ήθελαν να εκφραστούν χωρίς την λογοκρισία  που τους επιβάλλουν τα διάφορα καθεστώτα σε γωνιές του πλανήτη.

Τα site του Dark Web που είναι προσβάσιμα μόνο απ’ την μηχανή του Tor, αποτελούνται συχνά από URL που είναι απίθανο να θυμάται κανείς και παίρνουν την κατάληξη .onion. Σε αυτά συναντά κανείς chatrooms σε κοινότητες ή οργανώσεις για οποιοδήποτε περιεχόμενο νόμιμο ή παράνομο, social ψυχαγωγίας όπως το Club σκάκι και το Black Book, το αντίστοιχο Facebook του Dark Web, μέχρι οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα μπορεί κανείς να σκεφτεί.

Χαοτικό όπως μπορεί κανείς να φανταστεί ένα μέρος όπου τα πάντα είναι ανώνυμα, μπορεί ν’ αποδειχθεί απρόβλεπτο και αναξιόπιστο συχνά οδηγώντας έναν άπειρο χρήστη σε πράγματα που δεν θα ήθελε ούτε ο ίδιος να δει, το Dark Web διατηρεί παρόλα αυτά και τον νόμιμο και βοηθητικό χαρακτήρα του με τον οποίο ξεκίνησε, καθώς έχει πολλά να προσφέρει σε ότι αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας και της προσωπικής ζωής, την κρυπτογραφία, σπάνια βιβλία και συλλεκτικές εκδόσεις, συλλογές πολιτικών ειδήσεων κ.α. ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νόμιμες εταιρείες διατηρούν και μια «dark» πλευρά των site τους στο Dark Web δείχνοντας πως βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

dark-web-20

Ύστερα από 20 χρόνια ύπαρξης, το Dark Web είναι βέβαιο πως έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου. Χρόνια πολλά Dark Web με τα καλά τα άσχημα και τα απαίσια.

Back to top Back to top