Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαδικτυακού bullying. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Το διαδικτυακό bullying  υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς για την αύξηση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον είναι αναγκαίο, οι γονείς να γνωρίζουν πως να προστατεύσουν και να προειδοποιήσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Τι είναι το διαδικτυακό bullying;

Είναι η σκόπιμη προσπάθεια κάποιου να βλάψει τους άλλους (κάνοντας τους να νιώθουν θυμωμένοι, λυπημένοι ή φοβισμένοι) χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κοινωνικά μέσα, πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, πλατφόρμες παιχνιδιών ή κινητά τηλέφωνα. Παραδείγματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν βλαβερά σχόλια, απειλές, φήμες, φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται ή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αυτού του είδους το bullying μπορεί να συμβεί οπουδήποτε συνδέονται παιδιά και έφηβοι.

Τύποι διαδικτυακού bullying

Το διαδικτυακό bullying είναι ένα σοβαρό, μακροχρόνιο κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να έχει πολλές μορφές. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές από αυτές τις μορφές:

Flaming: Οι διαδικτυακοί τσακωμοί που ανταλλάσσονται μέσω email, άμεσων μηνυμάτων ή chat room

Παρενόχληση και καταδίωξη: Αποστολή προσβλητικών και κακόβουλων μηνυμάτων σε ένα άτομο ή μια ομάδα, επανειλημμένα

Δυσφήμιση: Αποστολή ή δημοσίευση κουτσομπολιού ή φημών σχετικά με ένα άτομο με στόχο να βλάψει τη φήμη του ή τις φιλίες του

Πλαστοπροσωπία: Χακάροντας το email κάποιου με στόχο την αποστολή ενοχλητικού υλικού σε άλλους

Απάτη: Συμμετοχή κάποιου σε άμεσα μηνύματα, εξαπάτηση του ατόμου για αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών και προώθηση αυτών των πληροφοριών σε άλλους

Εξαίρεση: Εκούσια εξαίρεση κάποιου από μια διαδικτυακή ομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα αφήνει κακόβουλα σχόλια και παρενοχλεί αυτό που εξαιρέθηκε.

Cyberstalking: Επαναλαμβανόμενη, έντονη παρενόχληση και δυσφήμιση που περιλαμβάνει απειλές ή δημιουργεί φόβο

Ψεύτικη Ταυτότητα: ένας εκφοβιστής δημιουργεί μια ψεύτικη ταυτότητα για να παρενοχλεί κάποιον ανώνυμα. Εκτός από τη δημιουργία ψεύτικης ταυτότητας, ο εκφοβιστής μπορεί να πλαστοπροσωπήσει κάποιον άλλο για να στείλει κακόβουλα μηνύματα στο θύμα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσετε πότε και πώς να λάβετε δράση, αν το παιδί σας πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, αλλά είναι απαραίτητο να ενεργήσετε κάπως.

– Ακούστε το παιδί σας και προσφέρετε τη βοήθειά σας. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει τίποτα ώστε να ντρέπεται όταν είναι θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.

– Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είστε εκεί γι ‘αυτό ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Οι πιθανότητες είναι ότι το παιδί σας ανησυχεί για αρκετό καιρό.

– Εργαστείτε μαζί για να σταματήσετε τον εκφοβισμό. Αποθηκεύστε τα αποδεικτικά στοιχεία, τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης, αναφέρετε, διαγράψτε και αποκλείστε τον εκφοβισμό.

– Μιλήστε για αυτό στο σχολείο του παιδιού σας και με άλλους γονείς. Συζητήστε με τους δασκάλους και τους άλλους γονείς για το ζήτημα. Ενημερώστε τους για το πρόβλημα και δώστε τους την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις ανησυχίες σας.

– Παρακολουθήστε την κατάσταση. Συνεχίστε να μιλάτε στο παιδί σας και να ακούτε τα πάντα. Είναι αλήθεια ότι ερωτήσεις όπως «Πώς ήταν το σχολείο σήμερα;» συχνά οδηγούν σε ένα «ΟΚ» ή, εάν έχετε έφηβο, ίσως απλά ένα γρύλισμα. Αλλά επιμείνετε και παραμείνετε πάντα θετικοί.

– Δείτε που μπορείτε να απευθυνθείτε για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην περιοχή σας. Υπάρχει βοήθεια εκεί έξω. Για περισσότερες συμβουλές, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με οργανισμούς κατά του εκφοβισμού.

Τι μπορούν να κάνουν οι φίλοι του θύματος;

Συνήθως, οι φίλοι ενός θύματος είναι οι πρώτοι που παρακολουθούν τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο, καθώς συμβαίνει στο περιβάλλον τους (σχολείο, ομάδες κοινωνικών μέσων / κοινότητες, αίθουσες συνομιλίας, ομάδες παικτών κ.λπ.). Εάν γνωρίζετε κάποιον που δέχεται εκφοβισμό στο διαδίκτυο, ακολουθούν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:

1. Μην προωθείτε και μην κοινοποιείτε αναρτήσεις, κείμενα ή εικόνες που μπορεί να βλάψουν κάποιον

2. Συζητήστε με το θύμα και δείξτε του ότι σας ενδιαφέρει

3. Ρωτήστε τον εκφοβιστή εάν είναι εντάξει και εάν χρειάζεται βοήθεια

4. Αναφέρετέ το στο διαδίκτυο ή δείξτε σε έναν ενήλικα που μπορεί να σας βοηθήσει να το αναφέρετε

5. Μην συμμετάσχετε σε αυτό στέλνοντας πίσω μηνύματα

6. Πείτε κάτι καλό ή θετικό για το άτομο που δέχεται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο

7. Ενημερώστε τους cyberbullies ότι αυτό που κάνουν δεν είναι εντάξει

8. Προτείνετε στο άτομο που δέχεται εκφοβισμό να το αναφέρει, να αποκλείσει ή να διαγράψει τα άτομα που κάνουν εκφοβισμό

9. φύγετε από την ομάδα ή τη συνομιλία

Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη λόγω των ψυχολογικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει σε ένα παιδί. Μάθετε περισσότερα πώς η λύση γονικού ελέγχου μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε το παιδί σας.

Back to top Back to top