Πληρωμές μετά τον COVID-19: Η άνοδος των ανέπαφων συναλλαγών

Εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με το κορωνoϊό και την πρόβλεψη ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, οι βιομηχανίες επανεξετάζουν καθημερινές δραστηριότητες. Η τραπεζική δεν αποτελεί εξαίρεση – και έχει μια νέα λέξη-κλειδί: ανέπαφη.

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές;

Οι ανέπαφες συναλλαγές είναι ένας τρόπος πληρωμής αγαθών ή υπηρεσιών χωρίς φυσικά να χρειάζεται να σύρετε την κάρτα σας σε ένα μηχάνημα ή να τη μεταβιβάσετε σε άλλο άτομο. Εάν έχετε δει ακόμη και έναν περαστικό να χτυπάει το τηλέφωνό του σε έναν μετρητή ταμείων για να πληρώσει για τον καφέ του, έχετε δει την τεχνολογία σε δράση.

Οι τράπεζες και οι εκδότες καρτών θα προσπαθήσουν να κάνουν μόνιμη αυτή την τάση. Η συνολική χρήση των ανέπαφων πληρωμών έχει αυξηθεί 150% από τον Μάρτιο του 2019. Αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία, οι τράπεζες ωθούσαν σιωπηρά τους πελάτες προς τις ανέπαφες πληρωμές, προσφέροντας ανταμοιβές για τη χρήση πλατφορμών όπως η Apple Card που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Τα Οφέλη των Ανέπαφων Συναλλαγών

Οι ειδικοί θεωρούν ασφαλείς τις ανέπαφες συναλλαγές. Για περισσότερη σιγουριά, οι κάτοχοι καρτών μπορούν να επικοινωνήσουν με τους παρόχους πληρωμών για να δουν ποια συγκεκριμένα βήματα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δεδομένων – υπάρχουν πολλές ειδικές ενότητες FAQ για την αντιμετώπιση ερωτημάτων πελατών σχετικά με την ασφάλεια των ανέπαφων πληρωμών. Η Visa εξετάζει την τεχνολογία πίσω από αυτόν τον τρόπο πληρωμής στον ιστότοπό της και η Apple Pay προσφέρει μια μακρά εξήγηση στο φόρουμ υποστήριξής της σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση δεδομένων.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις ανέπαφες συναλλαγές;

Οι ανέπαφες πληρωμές είναι ένας βολικός τρόπος για τους πελάτες, τους λιανοπωλητές και τις τράπεζες να πραγματοποιούν γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πιθανά μειονεκτήματα.

– Απόρρητο: Αν και η ασφάλεια δεν αποτελεί μείζονα ανησυχία αυτής της τεχνολογίας, τα ζητήματα απορρήτου είναι πιο ασαφή.

– Περιορισμοί συναλλαγών: Δεδομένου ότι τα συστήματα tap-to-pay δεν απαιτούν υπογραφή ή PIN, οι μέγιστες αγορές ή αναλήψεις είναι συχνά περιορισμένες. Το ακριβές ποσό που μπορούν να ξοδέψουν ή να κάνουν ανάληψη οι κάτοχοι καρτών εξαρτάται από τις πολιτικές της τράπεζας.

– Παλαιά συστήματα που δε δέχονται ανέπαφες πληρωμές: υπάρχουν ακόμα καταστήματα τα οποία δεν έχουν ενημερώσει τα μηχανήματα POS τους.

Back to top Back to top