Πως η πανδημία επηρέασε τις online αγορές;

Οι online αγορές εν μέσω πανδημίας έχουν αυξηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες, τo 36% των Ελλήνων καταναλωτών δοκίμασε την online αγορά από σούπερ μάρκετ, ενώ το 30%  θα το κάνει στο μέλλον. Το 50% των Ελλήνων τείνει προς τις online αγορές.

Όμως, πώς η πανδημία επηρέασε τις online αγορές;

Μεγαλύτερη μετατόπιση στις αναδυόμενες οικονομίες

Οι χώρες με αναδυόμενη οικονομία σημείωσαν υψηλά ποσοστά online αγορών εν μέσω πανδημίας. Οι αγορές στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων αυξήθηκαν κατά 6 έως 10 μονάδες. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα κέρδη εντοπίζονται στα εξής προϊόντα:

  • Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών
  • Ηλεκτρικά είδη
  • Κηπουρική
  • Φαρμακευτικά προϊόντα
  • Εκπαίδευση
  • Έπιπλα / οικιακά και καλλυντικά / προσωπική φροντίδα

Βέβαια, τα στατιστικά δείχνουν πως οι μέσες διαδικτυακές μηνιαίες δαπάνες ανά άτομο έχουν μειωθεί σημαντικά.

Οι καταναλωτές τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις αναπτυγμένες οικονομίες δεν κάνουν μεγάλες δαπάνες, ενώ στον τουρισμό έχουν μειωθεί κατά 75%.

Αύξηση ισχύος των «ψηφιακών κολοσσών»

Παρατηρείται μεγάλη άνοδος χρήσης των social media. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας είναι το WhatsApp, το Instagram και το Facebook Messenger. Έτσι, αυξήθηκαν και οι αγορές μέσω αυτών, μιας και ο χρήστης μέσω του Instagram και του Facebook μπορεί να πραγματοποιήσει online αγορές.

Βέβαια, σύμφωνα με έρευνες, οι απάτες μέσω αυτών αυξήθηκαν κατά 30%. Υπάρχουν «influencers» που υπόσχονται εκπτώσεις σε καταστήματα. Μόλις ο χρήστης δώσει τα προσωπικά στοιχεία, τότε πιθανότατα να χάσει τα λεφτά του. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις και μετά από λίγες μέρες το προφίλ του «influencer» είχε εξαφανιστεί, μαζί με τα χρήματα των χρηστών.

Scammers

Η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί αρκετά εξαιτίας του κορωνοϊού και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Συνεχώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα, που ενδεχομένως να έχουν αρκετά χαμηλές τιμές.

Όμως παρά την οικονομική κρίση, ο χρήστης πρέπει να προσέχει που θα δώσει τα στοιχεία της κάρτας του. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες πριν προχωρήσει σε online αγορές:

  • Να εξετάσει τους όρους χρήσης
  • Να διαβάσει κριτικές
  • Να δει εάν υπάρχουν όλοι ή έστω οι περισσότεροι μέθοδοι πληρωμής
  • Να κάνει αναζήτηση στο Διαδίκτυο για το e-shop
  • Να ελέγξει για το URL του, εάν αναγράφει «http» ή «https»

Τέλος, να τονιστεί πως οι ιστοσελίδες με κακόβουλο λογισμικό γίνονται ολοένα και περισσότερες. Για αυτό, επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender. Προστατεύει και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον περιήγησης στο Διαδίκτυο. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top