Πόσο ασφαλές είναι το WiFi στα Ξενοδοχεία;

Όταν ταξιδεύουμε για διασκέδαση ή για την εργασία μας έχουμε μαζί μας το Notebook και τις κινητές μας συσκευές μας όπως Smartphones & Tablet, μεταφέροντας πλήθος προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών που δεν θα θέλαμε να εκτεθούν σε ξένα μάτια.

Αυτό φέρνει την ερώτηση πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τις πληροφορίες σας όταν συνδέεστε στο δίκτυο ενός ξενοδοχείου, πώς να αξιολογήσετε την ποιότητα της ασφάλειας που παρέχεται το WiFi του ξενοδοχείου, και ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσετε για να εξασφαλίσετε την δυνατόν ασφαλέστερη online εμπειρία.

Bitdefender WiFi Advices

Επειδή το δωρεάν WiFi που προσφέρετε από το ξενοδοχείο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείτε από ένα hacker που μένει στο διπλανό δωμάτιο, πολλοί καταλήγουν στην επιλογή του ξενοδοχείου βάση με την ποιότητα της ασφάλειας WiFi που προσφέρει.

Τα δίκτυο WiFi στα ξενοδοχεία υπόκεινται στους ίδιους κινδύνους ασφάλειας, όπως αυτών των internet cafe οι των άλλων ανοικτών δημόσιων δικτύων, όπου οι hackers περιμένουν να επωφεληθούν από μια χαλαρή αντιμετώπιση ως προς την ασφάλεια από τον χρήστη.

Κακόβουλοι εισβολείς επωφελούνται από ένα ταξιδιώτη, και κατά την δημιουργία μιας σύνδεσης, του παρουσιάζουν ένα pop-up παράθυρο, ζητώντας από το χρήστη να ενημερώσει π.χ ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό. Αντί της επιθυμητής αναβάθμισης, ο hacker εγκαθιστά το κακόβουλο λογισμικό, ελέγχει την συσκευή και θέτει σε κίνδυνο τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Bitdefender WiFi Advices

Βήματα για να βελτιώσετε την ασφάλεια σας

Τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσετε στο δίκτυό του ξενοδοχείο σας είναι παρόμοια με το πρωτόκολλο θα πρέπει να τηρείται και στα internet cafe οι σε άλλα ανοικτά δημόσια δίκτυα.

  • Μια από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές προστασίας είναι να μοιράζετε προσωπικές πληροφορίες μόνο σε ιστοσελίδες με διευθύνσεις URL που διαθέτουν Https. Το “S” στην ονομασία της διεύθυνσης υποδεικνύει ότι οι επικοινωνίες με το site κρυπτογραφούνται αυτόματα. Αυτό είναι μια καλή στρατηγική να εφαρμόζετε όταν ταξιδεύετε.
  • Αν κάνετε περιήγηση στο Internet, χρησιμοποιήστε εάν είναι δυνατόν ένα Virtual Private Network (VPN). Το VPN χρησιμοποιεί κορυφαία πρωτοκόλλα κρυπτογράφησης για την προστασία όλων των  ψηφιακών επικοινωνιών από το να υποκλαπούν ή να τροποποιηθούν από κάποιον τρίτο. Αυτός είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας και τα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο WiFi, απενεργοποιήστε το file sharing του υπολογιστή σας. Αν αυτό το σύστημα είναι ενεργοποιημένο, τα προσωπικά σας στοιχεία και όλα τα προσωπικά σας έγγραφα είναι προσβάσιμα σε hackers στον κυβερνοχώρο. Διαφορετικοί κατασκευαστές έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα για την απενεργοποίηση του file sharing. Αποκτήστε εμπειρία πως δουλεύουν τα δικά σας προγράμματα.
  • Ένα ακόμη συνιστώμενο βήμα ασφαλείας είναι να βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας – Firewall είναι ενεργοποιημένο πριν θέσετε σε λειτουργία τον υπολογιστή σε ένα δίκτυο WiFi και θα πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία γραμμή άμυνας. Το νέο Firewall της Bitdefender προσφέρει υψηλή απόδοση στην επισήμανση εισβολών, φιλτράροντας αποτελεσματικά την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση, ακόμη και σε ένα δίκτυο Wi-Fi.

  • Σε αναμονή για το ταξίδι σας, βρείτε στον χρόνο να κάνετε μια πλήρη ενημέρωση του browser και του προγράμματος Antivirus. Οι νέες εκδόσεις προσφέρουν παραπάνω δυνατότητες προστασίας των δεδομένων σας.

Αυτά τα βήματα συνιστώνται ιδιαίτερα, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή. Υπάρχουν κάποιοι hackers εκεί έξω και θέλουν τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα αρχεία σας.

Bitdefender WiFi Advices

Μην υπερεκτιμάτε τα δίκτυα WiFi με κωδικό πρόσβασης

Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν WiFi με κρυπτογράφηση στο router τους, και διαφημίζουν ότι «προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.” Μην ξεγελιέστε. Οι κωδικοί πρόσβασης ισχύουν μόνο για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Μπορούν να αλλάζουν περιοδικά, αλλά δεν είστε ο μόνος με πρόσβαση. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν ένα από τα δύο δυνατά συστήματα κρυπτογράφησης των router, το Wired Equivalent Privacy (WEP) ή το WiFi Protected Access (WPA).

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε δίκτυα WEP είναι τουλάχιστον 15 ετών, όταν οι επιθέσεις των hackers ήταν σχετικά σπάνιες και σίγουρα δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο σήμερα. Τα πρωτόκολλα WPA και WPA2 έχουν σχεδιαστεί για να διορθώσει κάποιες από τις ελλείψεις στον τομέα της τεχνολογίας WEP. Όμως, αυτές οι πιστοποιήσεις απέχουν πολύ από το να είναι αλάνθαστες.

Ένας έμπειρος hacker μπορεί να διεισδύσει σε WPA και σε WPA2 δίκτυα. Το έργο αυτό γίνεται πολύ ευκολότερο, αν ο hacker είναι επισκέπτης του ξενοδοχείου και ήδη έχει πρόσβαση στο δίκτυο WiFi.

 Bitdefender WiFi Advices

Τι γίνεται με τις συνδέσεις Ethernet του ξενοδοχείο;

Το ενσύρματο Ethernet είναι εξίσου επικίνδυνο όπως και τα δημόσια ασύρματα δίκτυα. Τα περισσότερα ενσύρματα δίκτυα Ethernet στα ξενοδοχεία είναι τοπικά δίκτυα (LAN), ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που αναπτύχθηκε πριν από 30 χρόνια. Δίκτυα LAN είχαν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από το εσωτερικό δίκτυο μιας εταιρίας, όπου, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε υποψία για κακόβουλες δραστηριότητες.

Ένα από τα λιγότερο ασφαλή δίκτυα LAN είναι αυτό με «hub configuration» σύμφωνα με το οποίο διανέμονται όλα τα δεδομένα του δικτύου σε κάθε συνδεδεμένο υπολογιστή. Ένας έμπειρος hacker επεμβαίνει απλά μια κάρτα του δικτύου και πλέον μπορεί να δει όλες τις κρυπτογραφημένες πληροφορίες που αποστέλλονται σε αυτό το δίκτυο.

Bitdefender WiFi Advices

 

Επιλέξτε ένα από τα κορυφαία προϊόντα Security της Bitdefender για να προστατεύεστε αποτελεσματικά τα προσωπικά σας δεδομένα.

 

 Bitdefender 2019 Boxes

 

 

 

 

Back to top Back to top