Τα πέντε Wi-Fi Hotspot που θα πρέπει να… αποφύγετε στις διακοπές σας!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο υδράργυρος βρίσκεται σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και ήδη οι πρώτοι αδειούχοι ετοιμάζουν μπαγκάζια για να αποδράσουν με τρένα, αεροπλάνα και βαπόρια, σε κάποιον από τους αμέτρητους υπέροχους προορισμούς της Ελλάδας ή -γιατί όχι- σε εξωτικούς προορισμούς εκτός συνόρων…

 Bitdefender WiFi Advices

Τα προσωπικά μας δεδομένα, ωστόσο, δεν τα αποχωριζόμαστε ούτε όταν πάμε διακοπές. Φωτογραφίες, μουσική, βίντεο θέλουμε να βρίσκονται διαρκώς “κοντά” μας! Έτσι, λοιπόν εκτός από μια γεμάτη βαλίτσα, καταλήγουμε συνήθως να έχουμε στις αποσκευές μας και μια γεμάτη… sd card στη φορητή μας συσκευή, έναν υπερφορτωμένο σκληρό δίσκο στο laptop ή ακόμα έναν ογκώδη φάκελο σε κάποια cloud υπηρεσία, με δεδομένα που είναι ευάλωτα σε πιθανή… δολιοφθορά ή ακόμα και απώλεια!

 

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο Internet μέσω Data ή με Roaming συνεπάγεται -συνήθως- κάποιο έξτρα κόστος, υπερισχύει η πεποίθηση ότι η χρήση ενός δωρεάν Hotspot δεν μπορεί να είναι επιβλαβής και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη από τους χρήστες…

 

Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο… Με τη σύνδεση σας σε ένα ελεύθερο δίκτυο Wi-Fi, προκειμένου να ρίξετε μια ματιά στα εισερχόμενά σας ή στο timeline του Social λογαριασμού σας, κινδυνεύετε να απωλέσετε όχι μόνο κάποιους κωδικούς πρόσβασης, αλλά και κρίσιμα δεδομένα από τη συσκευή σας.

 

Επιβιβαστείτε… υπεύθυνα!

Bitdefender WiFi Advices

Παρόλο που το επίπεδο της φυσικής ασφάλειας στα αεροδρόμια είναι αρκετά υψηλό, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης αναφορικά στη θωράκιση των Wi-Fi Hotspots τους. Μέσω πολλών κοινωνικών πειραμάτων που έχουν διενεργηθεί, ειδικοί στο χώρο της ασφάλειας, φτιάχνουν ψευδή Hotspots, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι χρήστες θα δοκιμάσουν να συνδεθούν σε αυτά. Πράγματι, όπως αποδείχτηκε το “Airport Free Wi-Fi” είναι αρκετό ώστε ένα μεγάλο μέρος χρηστών όπου είδαν το ελεύθερο Wi-Fi του αεροδρομίου, καθώς και παρόμοια ονόματα να συνδεθούν σε αυτό από τις συσκευές τους, δίνοντας πάτημα στους επιτιθέμενους να ξεκινήσουν να συλλέγουν κωδικούς πρόσβασης…

 

Ένα password για κάθε espresso freddo!

Bitdefender WiFi Advices

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από μια καφετέρια στην παραλία, για να απολαύσετε ένα δροσερό ρόφημα. Σίγουρα λοιπόν θα χρειαστεί να ελέγξετε κάποια στιγμή τον λογαριασμό σας στο Facebook, στο Instagram αλλά και το email σας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες καφετέριες προσφέρουν δωρεάν σύνδεση στο Wi-Fi, υπάρχουν αρκετοί χρήστες που συνδέονται σε αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί πάντα καλή ιδέα αφού ο εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα της καφετέριας όπου βρίσκεστε προκειμένου να δημιουργήσει ένα ψεύτικο δίκτυο και στη συνέχεια να εγκαταστήσει ακόμα και κάποιο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

 

Room Service

Bitdefender WiFi Advices

Τα ξενοδοχεία επίσης είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους εισβολείς όπου θέλουν να προωθήσουν το κακόβουλο λογισμικό τους καθώς οι ένοικοι εμπιστεύονται με «κλειστά μάτια» ένα Hotspot που έχει το όνομα του ξενοδοχείου. Προκειμένου να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, είναι σκόπιμο να συμβουλεύεστε πάντα τη ρεσεψιόν για το όνομα του επίσημου δικτύου WiFi, καθώς και τον κωδικό πρόσβασης.

 

Επόμενη στάση, Data City

Bitdefender WiFi Advices

Ως τουρίστας σε μια ξένη πόλη θα πρέπει πιθανότατα να χρησιμοποιήσετε το τρένο, το metro ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς προκειμένου να φτάσετε στον προορισμό σας. Έτσι λοιπόν, ο εισβολέας μπορεί να δημιουργήσει ένα Hotspot ακόμη και στο σταθμό του τρένου ή σε κοντινή απόσταση από αυτό. Όσο περισσότεροι τουρίστες βρίσκονται στο σημείο εκείνο, τόσοι περισσότεροι εισβολείς θα προσπαθήσουν να υποκλέψουν τα δεδομένα σας.

 

Βουτιά στο… άγνωστο

Bitdefender WiFi Advices

Ακόμα και όταν είστε δίπλα στη πισίνα ή στην παραλία και θέλετε να ανεβάσετε μια φωτογραφία ή να κάνετε κάποια τραπεζική συναλλαγή βεβαιωθείτε ότι δεν είστε παράλληλα συνδεδεμένοι σε κάποιο ανοιχτό δίκτυο. Οι πιθανότητες να πιάσει κάποιος κυβερνοεγκληματίας το «μεγάλο ψάρι» όπως για παράδειγμα τον κωδικό του τραπεζικού σας λογαριασμού είναι αρκετές.

 

Εφόσον λοιπόν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας πρέπει να εκτελέσετε οποιοδήποτε είδος online δραστηριότητας, προτιμήστε τη χρήση δεδομένων ή κάποιο ασφαλές δίκτυο Wi-Fi, προκειμένου να περιορίσετε τις πιθανότητες απώλειας προσωπικών σας δεδομένων.

 

Προμηθευτείτε λοιπόν το κατάλληλο αντηλιακό για να δημιουργήστε μια ασπίδα προστασίας στις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου κι όσο για την προστασία των δεδομένων σας, απλά βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας είναι ενημερωμένες με το τελευταίο λογισμικό ασφάλειας της Bitdefender… Όλα τα υπόλοιπα, αφήστε τα σε εμάς!

 

 Bitdefender Logo

Back to top Back to top