Τα wearables και οι… ανασφάλειες γύρω από αυτά! | Bitdefender

Τα wearables και οι… ανασφάλειες γύρω από αυτά!

Μεγάλοι κατασκευαστές φορητών συσκευών, έχουν μπει για τα καλά στον χώρο των wearables. Εταιρείες όπως η Apple, η Samsung, η LG αλλά και πολλές ακόμα, έχουν στρέψει εν πολλοίς το ενδιαφέρον τους στην επόμενη γενιά των κινητών συσκευών, τις «φορετές», με αποτέλεσμα η χρήση wearable συσκευών να χαρακτηρίζεται από αλματώδη άνοδο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα περισσότερα wearables απευθύνονται στο ευρύτερο φάσμα καταναλωτικού κοινού, με μια μεγάλη γκάμα συσκευών όπως smartwatches, fitness bands, health trackers ακόμα και translators. Ωστόσο, όπως όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες, έτσι και η «μόδα» των wearables αρχίζει να βρίσκει εφαρμογή και στις επιχειρήσεις, με το WYOD (wear your own device).

Σχετική έρευνα της PwC που διενεργήθηκε μόλις ενάμιση χρόνο πίσω, αποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ως το 2018, περισσότερες από 200 εκατομμύρια wearable συσκευές θα είναι σε χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο!

Καθώς όμως οι εν λόγω συσκευές εισέρχονται δυναμικά στην καθημερινότητα τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών, εγείρονται ανησυχίες για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των προσωπικών και άλλων δεδομένων. Οι υπηρεσιακές πληροφορίες δε, οι οποίες αποτελούν κατ’ εξοχήν ευαίσθητα δεδομένα μιας επιχείρησης μπορούν να βρίσκονται πλέον «εκτεθειμένες» στους… καρπούς των υπαλλήλων!

Με δεδομένο όμως ότι ήδη οι πρώτες «μεγάλες» εταιρικές εφαρμογές όπως το Salesforce ή το Zoho, έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για το WYOD, οι επιχειρήσεις αλλά και οι κατασκευαστές, θα πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε οι συσκευές wearable να είναι διασφαλισμένες από πιθανές απειλές.

Επειδή μόνο σπάνια δεν είναι τα κρούσματα παραβίασης δεδομένων από hackers και καθώς χωρίς ενσωματωμένη προστασία PIN ή δακτυλικών αποτυπωμάτων ασφαλείας, σχεδόν ο… οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, οι κατασκευαστές συσκευών θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων των χρηστών, όπως η απαίτηση μοναδικού και σύνθετου κωδικού πρόσβασης καθώς και κρυπτογράφηση τόσο των επικοινωνιών όσο και των δεδομένων που αποθηκεύονται σε μια wearable συσκευή.

Επιπλέον, η επικοινωνία μεταξύ των wearable συσκευών και των smartphones, μέσω Bluetooth ή Wi-Fi, αποτελεί κατά κανόνα έναν ακόμα τομέα ευπάθειας για τα δεδομένα. Πρόσφατα μάλιστα, η Bitdefender αποκάλυψε ότι οι hackers μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν δεδομένα με επιθέσεις «ωμής βίας», καθώς αντί να επικεντρώνονται σε πιθανά τρωτά σημεία του λογισμικού, εστιάζουν στην επικοινωνία μεταξύ των συσκευών κι επιλέγουν να δοκιμάζουν επίμονα συνδυασμούς username και password, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι αποθηκευμένο στις συσκευές.

Τέλος, ένα ακόμα «μελανό» σημείο στην υπόθεση WYOD, ακούει στο όνομα public cloud. Εσείς θα μοιραζόσασταν τα κλειδιά του σπιτιού σας με τους γείτονές σας; Πιθανότατα όχι! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα δεδομένα. Γι’ αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέγουν λύσεις private cloud / on-premise όπως η σειρά επαγγελματικών λύσεων Bitdefender Gravity Zone, οι οποίες εγγυώνται την ιδιωτικότητα των κλειδιών κρυπτογράφησης και παρέχουν μέγιστη προστασία και έλεγχο των αποθηκευμένων δεδομένων. Έτσι, το WYOD θα αποτελέσει το next big thing στις επιχειρήσεις κι όχι ακόμα μια σπαζοκεφαλιά για τον ΙΤ!

Back to top Back to top