Έπεσα θύμα ransomware… Υπάρχει λύση;

Λάβατε στον υπολογιστή σας ένα μήνυμα που σας «ενημερώνει» ότι η συσκευή σας έχει κλειδωθεί και σας καλεί να καταβάλετε λύτρα για να επανακτήσετε τον έλεγχο; Τότε σίγουρα έχετε πέσει θύματα ransomware…

Το ransomware, είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού (malware) το οποίο εφόσον προσβάλει τον υπολογιστή σας, κρυπτογραφεί τα προσωπικά σας αρχεία καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση σε αυτά.

Για την ανάκτηση της πρόσβασης, σας ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού (συνήθως σε μορφή bitcoin), ώστε να σας αποσταλεί ένα κλειδί, με το οποίο θα επαναφέρετε τα αρχεία του μολυσμένου υπολογιστή στην αρχική μορφή τους. Ωστόσο, η καταβολή του ποσού σε έναν μη πιστοποιημένο λογαριασμό του εξωτερικού, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την αποστολή του κλειδιού!

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μάλιστα, το κακόβουλο λογισμικό κάνει το μήνυμα να φαίνεται σαν να  προέρχεται από κάποιον μεγάλο οργανισμό, κάνοντάς το να μοιάζει άκρως ρεαλιστικό, με αποτέλεσμα να παρασύρει τα θύματα σε «τυφλή» υπακοή των απειλών!

Ένας υπολογιστής προσβάλλεται συνήθως από τέτοιου είδους ιούς, όταν ο χρήστης έχει επισκεφθεί ιστοσελίδες που παρέχουν παράνομο περιεχόμενο και παράνομα downloads. Ένα άτομο μπορεί επίσης άθελά του να κατεβάσει και να εγκαταστήσει ransomware από την προβολή ενός μολυσμένου αρχείου από ένα κακόβουλο μήνυμα. Μόλις το κακόβουλο λογισμικό έχει εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή, τότε προσδιορίζει τη γεωγραφική θέση και δίνεται η δυνατότητα να εμφανιστεί η απειλή στην σωστή γλώσσα.

ransomware

Τι θα πρέπει να προσέχετε για να είστε προστατευμένοι από επιθέσεις ransomware

  • Μείνετε μακριά από περιοχές με παράνομη δραστηριότητα και πειρατικό λογισμικό.
  • Αποφύγετε να επισκέπτεστε ιστοσελίδες που περιέχουν άσεμνες εικόνες και βίντεο.
  • Να κάνετε έλεγχο των αντιγράφων ασφαλείας που έχετε ώστε να είναι επικαιροποιημένα.
  • Να μην ανοίγετε ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστο αποστολέα ή με αναξιόπιστο περιεχόμενο.
  • Να έχετε εγκαταστήσει antivirus στον υπολογιστή και στο κινητό σας, το οποίο να έχετε πάντα ενημερωμένο.

Η Bitdefender λανσάρει στη σειρά προϊόντων της, την πρώτη στον κόσμο προληπτική τεχνολογία προστασίας εναντίον των επιθέσεων ransomware. Με την ενσωμάτωση του Bitdefender Anti-Ransomware, οι σουίτες Antivirus Plus, Internet Security, Total Security Multi Device και Family Pack, αποτρέπουν στις μη αξιόπιστες εφαρμογές να διαγράφουν ή να τροποποιούν αρχεία σε σημαντικούς φακέλους. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και κάντε τα πολύτιμα αρχεία σας απρόσβλητα από τα προγράμματα κακόβουλης κρυπτογράφησης.

Bitdefender Consumer 2016

Back to top Back to top