Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχει παρενοχληθεί στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, περίπου το 90% των παιδιών ηλικίας 7-17 κάνουν χρήση τουλάχιστον ενός κοινωνικού δικτύου καθημερινά και περισσότερα από τα μισά έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο ή σε άλλες μορφές online παρενόχλησης

Bitdefender Parental Control

Το ένα τρίτο των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν εκτεθεί σε σεξουαλικό ή πορνογραφικό περιεχόμενο τους τελευταίους 12 μήνες – με το διαδίκτυο τώρα ως κύρια πηγή πορνογραφίας, μαζί με την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το βίντεο.

Σε σχέση με το online bulling, 6% των παιδιών ηλικίας 7-17 ετών έχουν λάβει προσβλητικά ή επιζήμια μηνύματα και το 3% έχει στείλει παρόμοια μηνύματα. Πάνω από τα μισά παιδιά από αυτά που έχουν λάβει τέτοιου είδους μηνύματα είναι αρκετά ή πολύ αναστατωμένα.

Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια εικόνες ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων 720.000 (0,03%) που απεικονίζουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, καθιστώντας την παρακολούθηση on-line των uploads πρακτικά αδύνατη. Σχεδόν 500 εικόνες σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών βγαίνουν σε πώληση στο διαδίκτυο κάθε 60 δευτερόλεπτα. Ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα 10 αγόρια θα κακοποιηθεί σεξουαλικά έως την ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με το HOTforSecurity

 

Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές και οδηγίες για τους γονείς που θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στις ζωές των παιδιών τους και όταν αυτά είναι online:

• Τοποθετήστε τον οικογενειακό υπολογιστή σε σημείο όπου μπορείτε να δείτε την οθόνη.

• Όταν τα παιδιά δημιουργούν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, να τα βοηθήσετε να χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες επιλογές για προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ενθαρρύνετε τους να περιορίσουν τις πληροφορίες που μοιραζουν, και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους online φίλους τους και στην πραγματική ζωή.

• Θέστε κανόνες για τη χρήση του υπολογιστή απο τα παιδιά σας. Συζητήστε μαζί τους για οτιδήποτε τα απασχολεί.

• Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην απαντήσει σε spam, άμεσα μηνύματα ή emails με άσεμνο ή επιθετικό περιεχόμενο.

• Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να είστε προσεκτικοί εγκατάσταση εφαρμογών Android. Μερικά περιέχουν επιθετικά adware και malware τα οποία μπορούν να στέλνουν SMS μηνύματα σε αριθμούς υψηλής χρέωσης. Εγκαταστήστε παιχνίδια και άλλες εφαρμογές Android μόνο από το επίσημο site.

• Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα ασφαλείας που να παρέχει Γονικού Έλεγχο και προσέχει τα παιδιά όταν είναι online. To Bitdefender Parental Control είναι διαθέσιμο ως αυτόνομη εφαρμογή και περιλαμβάνεται στο Bitdefender Internet Security, στο Bitdefender Total Security Multi Device και στο Bitdefender Family Pack. O Γονικός έλεγχος σταματά ακατάλληλο περιεχόμενο, παρέχει περιορισμένη πρόσβαση στο Web ορισμένες ώρες, και βοηθά τους γονείς να παρακολουθούν από απόσταση την online δραστηριότητα των παιδιών τους

 

 

Back to top Back to top