Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα του “Νιγηριανού πρίγκιπα” σε κίνδυνο

Μέχρι τώρα, με την τεχνολογία να κυριαρχεί πλήρως τη ζωή μας, όλοι έχουμε κατά πάσα πιθανότητα λάβει τουλάχιστον ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα ψεύτικο Νιγηριανό πρίγκιπα σε απελπιστική ανάγκη από βοήθεια και πρόθυμου να μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

 

Bitdefender nigerian prince scam

 

Τα email εξαπάτησης από την Νιγηρία δεν σταματούν όμως με ατυχείς πρίγκιπες. Επίσης παραβιάζουν πραγματικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να μιμηθούν τον χρήστη και να στείλουν μαζική αλληλογραφία στη λίστα επαφών του, ζητώντας οικονομική βοήθεια. Η εξαπάτηση μέσω ειδυλλίου, εν τω μεταξύ, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα μέχρι σήμερα, λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων που μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν από αυτό.

 

Η Νιγηρία είναι πρώτη από τις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται σε απάτες email και φιλοξενεί πολλούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται λόγω της ανεργίας και η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αρχές επιβολής του νόμου αφορά τη μείωση του οργανωμένου εγκλήματος σε ολόκληρη τη χώρα.

 

ΟΙ Νιγηριανοί εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι κορυφαίοι στις απάτες στα social δίκτυα, και είναι εκεί έξω για να πείσουν τους χρήστες να δώσουν προσωπικές πληροφορίες όπως το όνομα της τράπεζας και τον αριθμό λογαριασμού τους. Πολλοί χρήστες έχουν πέσει θύματα από αυτό το είδος της απάτης, η οποία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να μιμηθεί την Εφορία, πανεπιστήμια που τάχα απευθύνονται σε μαθητές για τις υποτροφίες, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, και ο κατάλογος συνεχίζεται.

 

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένας Νιγηριανός πρίγκιπας που ζητά βοήθεια ή έναν κυβερνητικό αξιωματούχος απεγνωσμένα θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του. Αυτός ο τύπος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να πάει κατευθείαν στο spam φάκελο.

 

Αν λάβετε κάποια στιγμή ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν αποστολέα στη Νιγηρία, ποτέ να μην απαντήσετε, χαρακτηρίστε το e-mail ως spam και διαγράψτε το. Παραμείνουμε σε εγρήγορση και πάντα υποψιαζόμαστε οποιουδήποτε email που ζητά σας εσάς πληροφορίες για την τράπεζα σας ή άλλα προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απάτη και κλοπή ταυτότητας.

Προστατευτείτε από τις online απάτες με την βοήθεια της νέας σειρά βραβευμένων προϊόντων ασφαλείας της Bitdefender.

Bitdefender Consumer 2017

 

Back to top Back to top