Νέα συσκευή και ασφαλής χρήση – Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Η νέα υπερ-συσκευή που όλοι περίμεναν είναι πλέον στα ράφια των καταστημάτων κι εσύ που τόσο την επιθυμούσες, σπεύδεις να την αγοράσεις! Είσαι τρομερά ενθουσιασμένος, κατεβάζεις όλες τις απαραίτητες εφαρμογές και μπαίνεις με φόρα σε έναν μαγικό, ψηφιακό κόσμο. Είσαι όμως διατεθειμένος να θέσεις σε κίνδυνο τα προσωπικά σου δεδομένα, από την πρώτη κιόλας ημέρα; Προφανώς και όχι! Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσεις στο ακέραιο όλες τις ευαίσθητες προσωπικές σου πληροφορίες, ετοιμάσαμε για σένα έναν οδηγό με βασικές οδηγίες, που είναι «must» να ακολουθήσεις, αν δεν θέλεις να μετατρέψεις τη συσκευή σου σε «Δούρειο Ίππο» των δικών σου δεδομένων!

 

Εφαρμογές Social Media

Είναι κατανοητό πως περνάς πολλές ώρες με τη νέα σου συσκευή ανά χείρας, ενημερώνοντας τους ψηφιακούς σου φίλους για ό,τι κι αν κάνεις, για όπου βρίσκεσαι… Καλό θα είναι όμως να έχεις στην άκρη του μυαλού σου ότι ο διαμοιρασμός πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα δεν έχει πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το γεγονός π.χ. ότι θα λείπεις από το σπίτι σου για διακοπές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το… «φωνάζεις» με κοινοποιήσεις παρουσίας στο αεροδρόμιο, σε εξωτικές παραλίες ή σε χιονισμένες βουνοκορφές, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη πληροφορία για κακόβουλη χρήση. Οπότε σε γενικές γραμμές, να μοιράζεσαι με… φειδώ πράγματα και καταστάσεις στο Internet, γιατί «τα εν οίκω μη εν δήμο»!

 

Κατέβασμα εφαρμογών

Μην μπορώντας να κρύψεις τον ενθουσιασμό σου, αποφασίζεις να κατεβάσεις για δοκιμή όποια εφαρμογή βρεθεί μπροστά σου. Από τη βιασύνη σου όμως, προκειμένου να μπεις μια ώρα αρχύτερα στο περιβάλλον της, πατάς διαρκώς «επόμενο» ή «οκ» σε οποιοδήποτε μήνυμα εμφανίζεται κατά το setup. Θα πρέπει να γνωρίζεις όμως πως με αυτόν τον τρόπο, δίνεις άθελά σου πρόσβαση στην εκάστοτε εφαρμογή σε οποιαδήποτε δεδομένα ζητάει. Γιατί δηλαδή μια εφαρμογή που ανάβει φακό στο κινητό σου να θέλει πρόσβαση στον κατάλογο των επαφών;;; Φρόντισε λοιπόν να διαβάζεις προσεκτικά τους όρους χρήσης και απορρήτου και δώσε πρόσβαση στην εφαρμογή εκεί που πιστεύεις ότι χρειάζεται, κι όχι όπου θέλει η ίδια.

 

Σύνδεση σε WiFi δίκτυα

Η δημιουργία ψευδών δικτύων Wi-Fi αποτελεί συνήθη τακτική των hackers προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες από ανυποψίαστους χρήστες. Με ποιον τρόπο; Πολύ απλά, δημιουργώντας ένα ελεύθερο Wi-Fi που φέρει το όνομα μιας κοντινής καφετέριας ή ενός άλλου μαγαζιού, παραπλανούν τους χρήστες να μπουν σε αυτό. Οπότε καλό θα είναι να διασταυρώνεις με τον υπεύθυνο του καταστήματος το όνομα του Wi-Fi και να ρωτάς τον κωδικό πρόσβασης. Σε κάθε περίπτωση, να προτιμάς τη χρήση ασφαλισμένων δικτύων. Αν όμως είναι αδήριτη ανάγκη να συνδεθείς σε δημόσιο Wi-Fi, θα πρέπει να αποφεύγεις την πραγματοποίηση online πληρωμών, αγορών ή άλλων προσωπικών συναλλαγών.

 

Διαδικασία Jailbraiking / Root

Αφού αποφάσισες να διαθέσεις ένα σωρό χρήματα για να αγοράσεις τη νέα «ναυαρχίδα» της τάδε εταιρείας, θα ήταν σώφρων εκ μέρους σου να μην κάνεις Jailbreak ή Root! Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι περιορισμοί στις παραμετροποιήσεις της συσκευής ή στο κατέβασμα εφαρμογών μέσα από τα επίσημα καταστήματα είναι πολλοί. Για κάποιον λόγο όμως υπάρχουν! Μπορεί λοιπόν να σας φαίνεται καλή ιδέα το Jailbraiking ή το Rooting της συσκευής, προκειμένου να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευελιξία και να κατεβάσετε εφαρμογές από τρίτα sites, ωστόσο στην πράξη πραγματοποιείτε οικειοθελή έξοδο από τα «στεγανά» που έχει ορίσει ο κατασκευαστής, μετατρέποντας τη συσκευή σας σε «Δούρειο Ίππο», κάνοντάς την ευάλωτη σε κακόβουλο λογισμικό και «διάτρητη» σε κάθε είδους απειλή!

Bitdefender Consumer 2017

Back to top Back to top