Η ασφάλεια για το Android δεν μπορεί να είναι πλέον προαιρετική

Το Mobility έχει αλλάξει το τρόπο που αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και με το περιβάλλον μας. Οι φορητές συσκευές, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα ή τις προδιαγραφές του Hardware, είναι συνδεδεμένες όλες στο internet και φαίνετε να αναλαμβάνουν πολλές εργασίες που παλαιότερα κάναμε μέσω στον σταθερών υπολογιστών. 

 Bitdefender Mobile Security for Android

Στην πραγματικότητα, περίπου το 52,7% του συνόλου των παγκόσμιων χρηστών του διαδικτύου τον προηγούμενο χρόνο έκανε πρόσβαση στο internet μέσω φορητών συσκευών, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη μας ότι το 87% των ανθρώπων έχουν ένα smartphones στο πλευρό τους όλη την ώρα, είναι σαφές ότι ο αριθμός των χρηστών που θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τα smartphones θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η εξάρτηση από τις κινητές συσκευές έχει φτάσει στο σημείο όπου 68% των χρηστών smartphone δηλώνουν ότι ελέγχουν τις συσκευές τους μέσα σε 15 λεπτά από την ώρα που θα ξυπνήσουν, και ξοδεύουν κατά μέσο όρο 177 λεπτά την ημέρα απλά κοιτάζοντας τις 4” οθόνες τους!

Φυσικά, η ενασχόληση όλων μας με τα smartphones έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους εμπόρους, οι οποίοι προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τόσο το ταξίδι για την  απόφαση του καταναλωτή κατά την πώληση αγαθών ή υπηρεσιών, αλλά και να παραδώσουν τα σωστά μηνύματα στο σωστό κοινό. Κατά συνέπεια, περισσότερες online αναζητήσεις πλέον γίνονται από τις φορητές συσκευές από ό, τι στους  υπολογιστές, καθώς 48% των χρηστών στρέφονται στα smartphones τους κατά την έρευνα για τα αγαθά ή τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.

 

Mobile Απειλές

Bitdefender Mobile Security for Android

Καθώς οι φορητές συσκευές άρχισαν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν οι προγραμματιστές κακόβουλων λογισμικών να αδράξουν την ευκαιρία και να αρχίσουν το σχεδιασμό απειλών που πηγαίνουν πέρα από τον παραδοσιακό υπολογιστή. Τα malware για κινητά έχουν περάσει από σημαντικές αλλαγές και «βελτιώσεις» κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά φαινόταν να έχουν παράδειγμα προς μίμηση την ίδια συμπεριφορά με τις παραδοσιακές απειλές για το PC.

Για παράδειγμα, τα malware για κινητά ξεκίνησαν απλά μέσω εφαρμογών που προορίζονται για την εμφάνιση διαφημίσεων, μηνυμάτων και άλλες μορφές εμπορίας, περίπου όπως και τα παραδοσιακά adware του υπολογιστή. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν μετά το ransomware, το κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί τα δεδομένα του υπολογιστή των χρηστών και απαιτεί την πληρωμή για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε αυτά.

Επειδή το ransomware ήταν τόσο “παραγωγικό” στα PC και απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – από μια μόνο οικογένεια ransomware μέσα σε μια-δυο μήνες- οι επιτιθέμενοι έχουν στραφεί στο Android λειτουργικό σύστημα των κινητών ως την επόμενη καλύτερη πηγή εσόδων.

Το λειτουργικό Android αναμένεται να αυξηθεί αντιπροσωπεύοντας το 84% των κινητών συσκευών για το 2016, κερδίζοντας τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2015 σύμφωνα με την IDC. Για αυτό το λόγο η πιθανότητα μόλυνσης των Android κινητών με κακόβουλο λογισμικό – ransomware δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Περισσότερο από το 50% των θυμάτων ransomware σε PC καταλήξουν να πληρώνουν για να ανακτήσουν τα κρυπτογραφημένα αρχεία τους, και είναι απολύτως πιθανό ότι το ίδιο θα ισχύει και για τους χρήστες του Android.

 

Αποφεύγοντας τα Android Malware

Bitdefender Mobile Security for Android

Έχει γίνει φανερό ότι οι συσκευές Android θα πρέπει επίσης να προστατευτούν, καθώς όχι μόνο ότι φιλοξενούν GB από προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες, αλλά μπορούν επίσης να αχρηστευθούν εάν μολυνθούν. Οι απειλές που χρησιμοποιούνται για τη στόχευση των χρηστών PC φαίνεται να έχουν μεταφερθεί και στο Android, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να αρχίσουνε να προβληματίζονται για την ασφάλεια των συσκευών τους.

Ένας τρόπος για την σωστή κατεύθυνση είναι να εγκαταστήσετε το Bitdefender Mobile Security, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύσει για κακόβουλες εφαρμογές ακόμη και να φιλτράρει κακόβουλες ή δόλιες ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να σας ξεγελάσουν και να αποκαλύψουν τραπεζικές ή προσωπικές πληροφορίες σας.

Φυσικά, μια καλή ιδέα είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι όλα τα download και οι εγκαταστάσεις από τις εφαρμογές σας προέρχονται μόνο από επίσημα Android market. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, ακόμα κι αν έχουν υπάρξει μεμονωμένες περιπτώσεις όπου η διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης αυτών των sites επέτρεψε κακόβουλες εφαρμογές να ξεφύγουν από τον έλεγχο τους.

 

 Bitdefender Mobile Security for Android

Back to top Back to top