Προσοχή ! Mind the… app!

Τι θα ήταν ένα smartphone χωρίς mobile εφαρμογές; Προφανώς μία άδεια, «μη έξυπνη» συσκευή, που δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει καμία λειτουργία.

Οι mobile εφαρμογές αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία του κινητού ή του tablet μας, και ουσιαστικά το μέσο με το οποίο πραγματοποιούνται οι περισσότερες εργασίες στις κινητές συσκευές. Από τη διασκέδασή μας και την περιήγηση στις Social πλατφόρμες, μέχρι τον έλεγχο των τραπεζικών μας λογαριασμών και την πραγματοποίηση πληρωμών ή ακόμα και η παρακολούθηση της υγείας μας. Κι αυτές, είναι μονάχα ορισμένες από τις πάμπολλες εργασίες που πραγματοποιούμε καθημερινά με τη χρήση apps.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Statista που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οι χρήστες Android μπορούν πλέον να επιλέξουν μεταξύ 2,2 εκατομμυρίων εφαρμογών στο Google Play, την ίδια στιγμή που οι χρήστες iOS, μπορούν να βρουν στο αντίστοιχο κατάστημα της Apple σχεδόν δύο εκατομμύρια apps.

Bitdefender Mobile Security for Android

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο «καταστημάτων» που φιλοξενούν εφαρμογές, έγκειται στην ασφάλεια αυτών. Η Apple υποβάλει τις εφαρμογές που επιθυμούν να «φιλοξενηθούν» στο iTunes σε ενδελεχής ελέγχους, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για backdoors και malware.

Ωστόσο, επειδή κανένα σύστημα ασφαλείας δεν είναι τέλειο, απρόσεκτα «χτισμένες» εφαρμογές μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε δυνητικούς απατεώνες για να διεισδύσουν σε αυτές και να συμπεριλάβουν κακόβουλο λογισμικό.

Οι εν λόγω εφαρμογές, βέβαια, σπάνια εμφανίζονται σε επίσημα stores και διανέμονται συνήθως μέσω emails ή φιλοξενούνται σε ανεπίσημα καταστήματα εφαρμογών και σελίδες τρίτων κατασκευαστών.

Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες εφαρμογές λειτουργούν ως επί τω πλείστον καταχρηστικά προς τις δυνατότητες του κινητού σας τηλεφώνου, επιβαρύνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, δεσμεύοντας πόρους από τη CPU κ.ο.κ.

Άλλες εφαρμογές ωστόσο δεν είναι το ίδιο «ακίνδυνες» για το smartphone ή το tablet σας. Μπορούν να αποδεσμεύσουν κακόβουλο λογισμικό, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο τόσο της συσκευής, όσο και των προσωπικών σας δεδομένων.

Τι πρέπει να κάνετε για να μην πέσετε «θύματα» κακόβουλων εφαρμογών:

  • Να κατεβάζετε πάντα εφαρμογές από τα official stores (Google Play, iTunes κ.λπ.)
  • Διαβάζετε πάντα τα Review μιας εφαρμογής πριν αποφασίσετε να την εγκαταστήσετε στο κινητό σας
  • Ελέγξτε τι δικαιώματα απαιτεί η εφαρμογή προκειμένου να λειτουργήσει σωστά στην κινητή σας συσκευή και αφαιρέστε της όσα είναι περιττά.
  • Μην κάνετε jailbreak στη συσκευή σας εφόσον δεν γνωρίζετε πώς να προστατευτείτε από ενδεχόμενες απειλές. Μία από τις συνέπειες του jailbreaking είναι απενεργοποίηση του «sandboxing», του περιβάλλοντος δοκιμών δηλαδή, χαρακτηριστικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος iOS.
  • Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, εγκαταστήστε μία λύση mobile security που να ταιριάζει στις απαιτήσεις του λειτουργικού συστήματος της συσκευής σας και να καλύπτει τις ανάγκες σας.

Εξασφαλίστε την πλήρη προστασία της συσκευής σας από κακόβουλα apps, εγκαθιστώντας το Bitdefender Mobile Security. Διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, μπορείτε να χαρείτε χωρίς κανέναν κίνδυνο, τις αγαπημένες σας εφαρμογές στο smartphone ή στο tablet σας!

Bitdefender Mobile Security for Android

Back to top Back to top