Οι Παγίδες του Internet!

Τα πιο συνηθισμένα tricks που χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς

Το Internet εκτός από πηγή πληροφόρησης, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δικτύωσης, είναι ένας δρόμος γεμάτος με επικίνδυνες παγίδες. Αν δεν θέλετε να πέσετε μέσα σε αυτές, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως στο διαδίκτυο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τις αγνότερες των προθέσεων και θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από εσάς.

Προσωπικά δεδομένα, ψηφιακά πορτοφόλια, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών βρίσκονται στο στόχαστρο επιτηδείων. Έχετε σκεφτεί όμως με ποιους τρόπους θα αποπειραθούν να σας αποσπάσουν αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες; Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς από αυτούς προς γνώση και… συμμόρφωση!

Pop-up διαφημίσεις

Είτε αναζητούν να αυξήσουν τα κέρδη τους είτε το κοινό τους, πολλά sites, για να το πετύχουν, καταφεύγουν σε «ύπουλες» μεθόδους! Η πιο διαδεδομένη είναι τα pop-ups. Κι αν εκ φύσεως είναι ενοχλητικά, όταν συνοδεύονται από «ψεύτικα» κουμπιά για να τα κλείσετε, τότε γίνονται αφόρητα! Διότι συνήθως, τα κουμπιά αυτά είναι… αόρατα, οπότε για να απαλλαγείτε από τον «μπελά», σας προτρέπει να κάνετε μια ενέργεια, όπως να εισάγετε το email σας ή να μπείτε σε μια σελίδα με διαφημίσεις. Ακόμα χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις το «x» που βλέπετε, αντί να κλείνει το παράθυρο, αποτελεί έναν καμουφλαρισμένο υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε like ή share μιας σελίδας. Ανυποψίαστοι ή ανεκπαίδευτοι χρήστες, μόνο και μόνο για να ξεφορτωθούν το pop-up, πατούν επάνω σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην απαλλάσσονται από τα pop-ups, αλλά να αποτελούν οι ίδιοι μέρος ενός διαιωνιζόμενου spamming!

Bitdefender Against Internet traps

Παραπλανητικά κουμπιά download

Πολλά torrent sites διατηρούν εσκεμμένα το -σωστό- κουμπί του download στο κάτω μέρος της οθόνης. Παρόλα αυτά, όλο το υπόλοιπο site είναι γεμάτο με μεγάλα κουμπιά download που αποσπούν την προσοχή του χρήστη, οδηγώντας τον, μοιραία, να πατήσει πάνω σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανότερο ο χρήστης να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του κάποια ανεπιθύμητη εφαρμογή ή ακόμα χειρότερα κάποιο κακόβουλο λογισμικό, παρά το επιθυμητό torrent!

Bitdefender Against Internet traps

Torrent sites αγνώστου προελεύσεως

Μιλώντας καθαρά με όρους ασφάλειας, το να «κατεβάζει» κανείς αρχεία από άγνωστες πηγές στο Internet, δεν είναι και ότι πιο φρόνιμο. Υπάρχουν πολλά torrent sites, τα οποία εκμεταλλευόμενα τους trackers, προωθούν κάθε είδους malware. Οπότε αν μπείτε στη διαδικασία να κατεβάσετε κάποιο αρχείο κι αντί για κατάληξη .torrent έχει .exe, τότε μάλλον έχετε μπει σε μπελάδες…

Banners που… μιμούνται!

«Προσοχή! Ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε κίνδυνο!» Αυτό είναι ένα παράδειγμα μηνύματος που μπορείτε να δείτε σε τέτοιου είδους banners. Γενικά, χρησιμοποιούνται μηνύματα που μιμούνται ειδοποιήσεις του συστήματος, μηνύματα από sites γνωριμιών, από social δίκτυα ή ακόμα και ειδοποιήσεις περί ανίχνευσης ιών. Στην καλύτερη περίπτωση, πατώντας πάνω σε κάποιο από αυτά, θα οδηγηθείτε σε ένα περιβάλλον με πλούσιο διαφημιστικό υλικό. Στη χειρότερη, μπορεί οι online συνεδρίες σας να τεθούν υπό… «κατασκοπεία»!

Bitdefender Against Internet traps

«Κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν!»

Πόσες φορές έχετε αναζητήσει στο Internet κάποιο λογισμικό ή κάποιο πρόγραμμα οδήγησης; Κατά τη διαδικασία αναζήτησής του, έχετε σίγουρα βρεθεί σε ιστοσελίδες που υπόσχονται ότι σας το προσφέρουν, και μάλιστα εντελώς δωρεάν! Στην πραγματικότητα, αυτό που προσφέρουν είναι η εξάπλωση ενός κακόβουλου λογισμικού. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται από παλιά, ωστόσο αποτελεί μια «δοκιμασμένη» συνταγή επιτυχίας για τους κυβερνοεγκληματίες. Αν δεν θέλετε λοιπόν να εξαπατηθείτε, θα πρέπει να κατεβάζετε λογισμικό μόνο από επίσημες ιστοσελίδες.

«Μπορώ να έχω τα στοιχεία σας;»

Συμμετέχετε σε δημοπρασίες στο eBay ή σε παρόμοιες πλατφόρμες; Έχετε κατά νου ότι οι απατεώνες δεν κινούνται πάντα υποχθόνια. Ορισμένες φορές δρουν με θράσος και ζητούν απευθείας κρίσιμα στοιχεία χρηστών. Να είστε λοιπόν ιδιαίτερα προσεκτικοί κι όταν σας ζητηθούν κωδικοί PIN, CVV ή οτιδήποτε άλλο «περίεργο», απλά, μην τα δώσετε! Το ίδιο θα σας πει και η Τράπεζά σας! Να σημειωθεί ότι δεν έχει σημασία αν είστε ο πωλητής ή ο αγοραστής. Ανεξαρτήτως ιδιότητας, είμαστε όλοι υποψήφια θύματα!

Bitdefender Against Internet traps

«Συγχαρητήρια, έχετε κερδίσει!»

Ποιος θα έλεγε όχι στο εύκολο χρήμα; Προφανώς κανείς! Ωστόσο κανείς δεν προσφέρει χρήματα απλόχερα, γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα λάβετε κάποιο μήνυμα ότι κερδίσατε ένα σημαντικό ποσό ή ότι είστε οι τυχεροί κάποιας κλήρωσης, σκεφτείτε πιο ψύχραιμα πριν κάνετε click!

Bitdefender Against Internet traps

Για να μη βρεθείτε εκτεθειμένοι στους παραπάνω κινδύνους, θα πρέπει να:

  • Αποφύγετε να δίνετε προσωπικά στοιχεία online σε αγνώστους.
  • Εγκαταστήστε extension adblock στον browser που χρησιμοποιείτε.
  • Μην κατεβάζετε αρχεία από άγνωστες πηγές.
  • Σκανάρετε όλα τα αρχεία που κατεβάζετε στον υπολογιστή σας.

Οι τεχνολογίες ασφαλείας της Bitdefender προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών, καθώς επίσης και τις συσκευές τους από όλες τις σημερινές απειλές στον κυβερνοχώρο. Από τα ενοχλητικά adware μέχρι τα επικίνδυνα malware που εισχωρούν για να υποκλέψουν δεδομένα, να κατασκοπεύσουν τις online πληρωμές, ή να κρατήσουν τα στοιχεία σας για λύτρα. «Οχυρώστε» αποτελεσματικά τον υπολογιστή σας επιλέγοντας ανάμεσα στις βραβευμένες λύσεις ασφάλειας Bitdefender Family Pack, Bitdefender Total Security Multi Device, Bitdefender Internet Security  και Bitdefender Antivirus Plus.

Bitdefender Consumer 2017

Back to top Back to top