Cyberbullying: Η «ψηφιακή» μετεξέλιξη του κοινού εκφοβισμού

Όπως οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι διατηρούν σήμερα δύο ζωές, τη βιολογική και την ψηφιακή, το ίδιο συμβαίνει και με το φαινόμενο του εκφοβισμού. Οι τσακωμοί ή καυγάδες που λάμβαναν χώρα παλαιότερα, έχουν μεταφερθεί στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, αλλάζοντας μορφή αλλά διατηρώντας τις ίδιες δυσάρεστες συνέπειες για το εκάστοτε θύμα.

 

Πρακτικά, παρά τις ομοιότητες μεταξύ κοινού και ψηφιακού εκφοβισμού, αφού υπάρχουν τόσο θύτης και θύμα όσο και παρατηρητές, υπάρχουν κι ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές:

 • μπορεί να φτάσει σε πολλούς παραλήπτες, σε ελάχιστο χρόνο.
 • ο θύτης νιώθει ότι μπορεί να παραμείνει ανώνυμος.
 • η έλλειψη προσωπικής επαφής με το θύμα κάνει το δράστη σκληρότερο.
 • το θύμα πλήττεται στο σπίτι και στον προσωπικό του χώρο.

Συμπερασματικά, οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη πράξη εκφοβισμού λαμβάνει χώρα μέσω διαδικτύου, αποκαλείται cyberbullying. Η εν λόγω πράξη,  χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα, παρενόχληση, τρομοκρατική ή αυταρχική συμπεριφορά και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης ψηφιακών συσκευών (Η/Υ, Tablets, κινητών τηλεφώνων).

 Bitdefender Cyberbullying

Αυτοί που ασκούν εκφοβισμό, χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να παρενοχλήσουν, να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να εκβιάσουν, να δυσφημήσουν και, σε μερικές περιπτώσεις, να υποδυθούν τρίτους ή να υποκλέψουν την ταυτότητά τους. Μερικές από τις πιο κοινές μεθόδους είναι οι εξής:

 • Αποστολή κειμένων, e-mail, ή άμεσων μηνυμάτων με προσβλητικό περιεχόμενο (σε instant messengers ή chatrooms).
 • Η κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social networks), ιστολόγια (blogs) ή άλλες ιστοσελίδες με μοναδικό σκοπό την παρενόχληση
 • Διάδοση φημών και ψευδών γεγονότων με σκοπό την δυσφήμιση σε τρίτους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστολόγια, ιστοσελίδες κ.λπ.
 • Ανώνυμες κλήσεις και μηνύματα με σκοπό τον φόβο και την ταραχή.
 • Χρήση του ονόματος ξένου χρήστη με σκοπό τη διάδοση φημών για κάποιον τρίτο (κλοπή ταυτότητας).
 • Η δημιουργία ιστοσελίδων που στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα καλώντας άλλους να δημοσιεύσουν μηνύματα μίσους.
 • Αποστολή ειδικών προγραμμάτων trojan horses (δούρειοι ίπποι) σκόπιμα για να δημιουργήσουν πρόβλημα, με την υποκλοπή κωδικών.
 • Εκφοβισμός στη διάρκεια ενός διαδραστικού online παιχνιδιού.

 

Αναλογιζόμενοι τις σχετικές γύρω από το θέμα έρευνες, το cyberbullying αποτελεί μια πολύ πιο επικίνδυνη, απ’ ό,τι πολλοί γονείς νομίζουν, απειλή για τα παιδιά. Αποδεδειγμένα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την κοινωνικοποίηση των νεαρών ατόμων, τείνοντας να εξελιχθεί σε μάστιγα της σημερινής εποχής. Το έργο των γονέων για την προστασία των παιδιών και συνολικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, γίνεται ορισμένες φορές ακόμα δυσκολότερο, καθώς συχνά, τα παιδιά αποκρύπτουν περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού. Η ενδεδειγμένη λύση είναι η επικοινωνία με τα παιδιά και -σε κάθε περίπτωση- η χρήση λογισμικού γονικού ελέγχου, με το οποίο θα μπορείτε να ελέγχετε κάθε περίεργη «online» κίνηση.

 

Η σειρά προϊόντων Bitdefender για οικιακούς χρήστες της, με στόχο τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας των νεαρών χρηστών, ενσωματώνει την υπηρεσία γονικού ελέγχου (Parental Control). Μέσω αυτής, μπλοκάρεται το ακατάλληλο περιεχόμενο, περιορίζεται μεταξύ συγκεκριμένων ωρών η περιήγηση, κι επιτρέπεται η επίβλεψη των online δραστηριοτήτων των παιδιών.

Μην κάνετε φέτος συμβιβασμούς με την ασφάλεια σας !
Καλύψτε όλες τις συσκευές που έχετε στην οικογένεια σας με μια συνδρομή.
Αποκτήστε σήμερα το Bitdefender Family Pack για ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ αριθμό υπολογιστών Windows, Mac και συσκευών Android

Για να είναι ξένοιαστα και αυτά και εσείς!

 

Bitdefender Cyberbullying

Back to top Back to top