Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές cyber – «back to school»!

Η έννοια του «back to school», έχει συνδυαστεί με τις παραδοσιακές εξορμήσεις σε βιβλιοπωλεία για την απαραίτητη προμήθεια όλων εκείνων των υλικών που παραπέμπουν στην επιστροφή στα θρανία… Από βιβλία, τετράδια και νέα σάκα, μέχρι στυλό, μολύβια και κασετίνες…

Στη σημερινή εποχή, ωστόσο, οι πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη που σηματοδοτούν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν παραπέμπουν απαραίτητα στις παραπάνω συνθήκες. Πλέον οι μαθητές κάθε ηλικίας έχουν γίνει περισσότερο digital και το «back to school» περιλαμβάνει σχεδόν πάντα μια νέα τεχνολογική προμήθεια, από tablet και smartphone μέχρι νέο laptop ή desktop.

Αν λοιπόν στο πλαίσιο του «back to school» της ψηφιακής εποχής, μόλις αγοράσατε ή σκοπεύετε να αγοράσετε μια νέα ηλεκτρονική συσκευή, κι επειδή τώρα θα έχετε άλλα πράγματα στο κεφάλι σας, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να ξενοιάστε μια και καλή με την ασφάλειά σας.

 

Bitdefender BTS

 

1)    Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης

Τώρα που έχετε στα χέρια σας τη νέα σας συσκευή, είναι η κατάλληλη στιγμή να απαλλαγείτε από τους λιγότερο ασφαλής κωδικούς πρόσβασης. Επιλέξτε passwords με πολλούς χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας πεζοκεφαλαία γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Το σημαντικότερο είναι να χρησιμοποιείτε έναν μοναδικό κωδικό για κάθε λογαριασμό που διαθέτετε. Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανή υποκλοπή του, θα είχε καταστροφικές συνέπειες μιας και θα σήμαινε αυτόματα τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς που έχετε στην κατοχή σας!

 

2) Δώστε προσοχή στα phishing emails

Αυτά τα emails έχουν στόχο να «πλήξουν» κυρίως άπειρους χρήστες καθώς είναι πιο εύκολο να τους παρασύρουν.  Έτσι λοιπόν, αν λάβετε κάποιο email που φαίνεται να προέρχεται από τον τραπεζικό οργανισμό με τον οποίο συνεργάζεστε ή από το PayPal και σας ζητά τα διαπιστευτήριά σας ή σας προτρέπει να ακολουθήσετε ένα link για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης, τότε να ξέρετε εκ πρωιμίου ότι πρόκειται για απάτη. Καμία νόμιμη εταιρεία ή οργανισμός δεν θα σας προτρέψει μέσω email σε τέτοιου είδους κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ελέγχετε εάν το σχετικό αίτημα προέρχεται όντως από αξιόπιστο αποστολέα, επικοινωνώντας μαζί του στον τηλεφωνικό αριθμό που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του. Προσοχή! Πληκτρολογήστε μόνοι σας το url της σελίδας στον browser και ποτέ μην ακολουθήσετε ένα link από το σχετικό email, καθώς να είστε βέβαιοι πως θα οδηγηθείτε μια μη πραγματική ιστοσελίδα.

 

3) Χρησιμοποιείστε ένα αξιόπιστο Anti-Virus

Αδήριτη ανάγκη για τη διασφάλιση των προσωπικών σας δεδομένων και της νέας σας συσκευής, είναι ο εξοπλισμός της με ένα ισχυρό λογισμικό προστασίας από ιούς. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει η συσκευή σας (Windows ή Mac, επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής, Android tablet ή smartphone), σιγουρευτείτε ότι την έχετε θωρακίσει κατάλληλα. Μην κάνετε συμβιβασμούς με την ασφάλειά σας! Επιλέξτε το Bitdefender Family Pack και εκμεταλλευτείτε από τις εξαιρετικές του δυνατότητες:

  • Απόλυτη προστασία Anti-Malware κατά των online απειλών
  • Μηδενική επίπτωση στην απόδοση του συστήματος
  • Απόλυτη ασφάλεια με ένα μόνο κλικ
  • Αυτόματη προστασία χωρίς πολύπλοκες ερωτήσεις
  • Αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Αμφίδρομο Firewall
  • Χάρη στο Anti-Theft, εντοπίζει τις συσκευές σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής
  • Μειώνει το χρόνο εκκίνησης του υπολογιστή
  • Βελτιστοποίηση απόδοσης της συσκευής σας

 

Κι επειδή κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να θυμάται μια πληθώρα περίπλοκων κωδικών πρόσβασης, τη «δουλειά» αναλαμβάνει το Bitdefender Wallet, ο ασφαλέστερος τρόπος να αποθηκεύετε τους κωδικούς σας, κάτω από τη σκέπη ενός υπερ-ισχυρού κωδικού που εσείς θα ορίσετε.

 

 

Back to top Back to top