Επιστροφή στα θρανία: Έξι συμβουλές ασφάλειας και προστασίας | Bitdefender

Επιστροφή στα θρανία: Έξι συμβουλές ασφάλειας και προστασίας

Τι κι αν οι θερμοκρασίες παραπέμπουν ακόμη σε καλοκαίρι, ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά και βρισκόμαστε προ των πυλών της νέας σχολικής χρονιάς! Το πρώτο κουδούνι έχει ήδη χτυπήσει, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα θρανία για μικρούς και… μεγαλύτερους μαθητές.

Επιστροφή στα… βάσανα και για τους γονείς! Κι αν πιστεύατε ότι η δουλειά σας τελείωσε με την ολοκλήρωση των αγορών της σχολικής λίστας, τότε μάλλον είστε γελασμένοι, καθώς η καθημερινότητα επιφυλάσσει πολλές παγίδες για τα αγγελούδια σας, οπότε καλά θα κάνετε να είστε πάντοτε προετοιμασμένοι…

 Bitdefender BTS

Έλεγχος λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης

Η νέα χρονιά σημαίνει νέες παρέες και πιθανό… παραγκωνισμό παλιών φίλων. Το γεγονός αυτό δεν είναι τόσο απλό, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες συμπεριφορές. Και καθώς τα πεδία επίλυσης τέτοιου είδους διαφορών και… παρεξηγήσεων, έχουν μεταφερθεί από την αλάνα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καλό θα είναι να είστε σε επιφυλακή για τυχόν περιστατικά εκφοβισμού ή άλλες ασυνήθιστες συμπεριφορές στα social media που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας.

 

Στο δρόμο από και προς το σχολείο

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τηρούν αυστηρά τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στη διαδρομή από και προς το σχολικό περιβάλλον ή το φροντιστήριο. Η χρήση  ακουστικών, smartphones και λοιπόν φορητών συσκευών, μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή και να μεγιστοποιήσει τους πιθανούς κινδύνους.

Διαδικασίες ασφάλειας

Όλα τα σχολεία έχουν υιοθετήσει πολιτική ασφάλειας καθώς και συγκεκριμένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως σεισμοί, φωτιά κλπ. Ενημερωθείτε γι’ αυτές και βεβαιωθείτε πως τις γνωρίζουν επακριβώς και τα παιδιά σας, ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Υπευθυνότητα

Η φροντίδα ενός ατόμου, ενός κατοικίδιου ή ακόμα και η ανάθεση εργασιών, διευρύνει το αίσθημα ευθύνης και ασφάλειας των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και να προβάλει τις πλέον αποτελεσματικότερες άμυνες σε πιθανά περιστατικά εκφοβισμού, είτε αυτά προέρχονται από online είτε από… offline πηγές.

Επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον

Από την αρχή της χρονιάς κιόλας, μιλήστε με τους σχολικούς συμβούλους κι ενημερώστε τους για οποιαδήποτε ανησυχία έχετε ή για οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά παρατηρείτε στο παιδί σας. Σιγουρευτείτε δε ότι κι εκείνοι με τη σειρά τους έχουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας σας, προκειμένου να σας κρατούν ενήμερους σε περίπτωση ανάγκης.

Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας

Κρατήστε τις «γραμμές» της επικοινωνίας με τα παιδιά, πάντοτε ανοιχτές. Ρωτήστε τα ελεύθερα για θέματα που σας απασχολούν και δώστε τους την ευκαιρία να σας απαντήσουν ανοιχτά. Ο φόβος, άλλωστε, είναι ο χειρότερος εχθρός και σε δύσκολες καταστάσεις τα παιδιά πρέπει να σας βλέπουν ως «συμμάχους» κι όχι ως έναν ακόμη «αντίπαλο».

Bitdefender BTS

Back to top Back to top