Αυξάνονται με φρενήρης ρυθμούς οι προσβολές Android ransomware! | Bitdefender

Αυξάνονται με φρενήρης ρυθμούς οι προσβολές Android ransomware!

Το 2016 ήταν αναμφισβήτητα, βάσει και πρόσφατων μελετών, η χρονιά με τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού σε επιθέσεις τύπου ransomware, σε όλον τον κόσμο. Η πλατφόρμα που έπληξαν περισσότερο οι συγκεκριμένες επιθέσεις ήταν το Android, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

Bitdefender Mobile Security for Android

Συνολικά, η ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές Android αυξήθηκε κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, με τις περισσότερες επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικά όμως το ransomware, καταγράφει διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερες αυξητικές τάσεις.

Οι hackers που βρίσκονται πίσω από το crypto-ransomware, επίθεση που κρυπτογραφεί αρχεία και κλειδώνει την οθόνη συσκευών, κατά το τελευταίο έτος αντέγραψαν αποτελεσματικά τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε desktop και ανέπτυξαν δικές τους, πιο εξελιγμένες μεθόδους, στοχεύοντας ειδικά σε συσκευές τύπου Android.

Οι μέχρι τώρα «παραδοσιακές» επιθέσεις ransomware, όπως π.χ. «ο ιός της αστυνομίας» ή «police ransomware» όπως είναι γνωστός, λειτουργούν περισσότερο ως τακτικές εκφοβισμού, κλειδώνοντας την οθόνη των χρηστών και απαιτώντας λύτρα για να τις ξεκλειδώσουν. Πλέον όμως, οι κυβεροεγκληματίες προσπαθούν να διατηρούν χαμηλό προφίλ, κρυπτογραφώντας το κακόβουλο φορτίο και «θάβοντάς» το ακόμη πιο βαθιά στις μολυσμένες εφαρμογές.

Ακόμα μια διαφορά που παρατηρήθηκε στις επιθέσεις ransomware το 2016 σε σχέση με το 2015, ήταν ότι η στόχευση των δημιουργών του Android ransomware, μετατοπίστηκε από τους χρήστες συσκευών της Ανατολικής Ευρώπης στους χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα αυξανόμενο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και για την ασιατική αγορά.

Εν κατακλείδι, το ransomware που επιτίθεται σε Android αποτελεί μια παγκόσμια απειλή μεγάλης κλίμακας. Συνυπολογίζοντας ότι η πλατφόρμα Android είναι η πλέον διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο με δισεκατομμύρια χρήστες να κατέχουν συσκευές βασισμένες σε αυτήν, η αύξηση των επιθέσεων ransomware είναι ένα φαινόμενο που πρακτικά μας αφορά όλους!

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιτυχία αυτών των επιθέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δραστηριότητα του ίδιου του χρήστη. Ως εκ τούτου για να διατηρείστε σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι από τέτοιου είδους απειλές, θα πρέπει να προτιμάτε τη χρήση εγνωσμένων και βραβευμένων λύσεων ασφάλειας.

Επιλέξτε το Bitdefender Mobile Security για συσκευές Android Smartphone & Tablet το οποίο βραβεύθηκε σαν την καλύτερη εφαρμογή ασφαλείας για το έτος από τον οργανισμό AV-Test και σερφάρετε χωρίς έννοιες.

Bitdefender Mobile Security for Android

Back to top Back to top