Προστασία από τα Ransomware

Προστασία από τα Ransomware

Το Ransomware ή όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα ο «ιός της Αστυνομίας» είναι ίσως η ταχύτερα αυξανόμενη απειλή σήμερα. Λειτουργεί κρυπτογραφώντας και απαγορεύοντας την πρόσβαση σε σημαντικούς τομείς της συσκευής σας, όπως στις φωτογραφίες, τα αποθηκευμένα παιχνίδια ή τα ευαίσθητα αρχεία, και ζητά την πληρωμή «λύτρων» για να σας επιστρέψει την πρόσβαση πίσω σε αυτά τα αρχεία.

Αν και η ιδέα χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, το 2014, άρχισε να κορυφώνεται, σε τέτοιο σημείο που 2 άτομα αυτοκτόνησαν αφού οι υπολογιστές τους μολύνθηκαν από αυτό! Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, το FBI εκτιμά μια οικογένεια ransomware που ονομάζεται Cryptowall προκάλεσε ζημίες ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Λόγω των ισχυρών μηχανισμών κρυπτογράφησης που διαθέτει, πρέπει το ransomware να σταματήσει προτού να έχει την ευκαιρία να επιτεθεί μια συσκευή.

 

Bitdefender ransome ware protection

 

 Η σειρά προϊόντων της Bitdefender Antivirus Plus 2016, Internet Security 2016, Total Security 2016 και Family Pack 2016, ενσωματώνει μια από τις πρώτες πρωτοποριακές τεχνολογίες ασφαλείας που προστατεύουν τα αρχεία σας από τα ransomware, και σταματούν αυτόματα ακόμα και τις νέες ή άγνωστες απειλές να φτάσουν στα πολύτιμα αρχεία σας.

 

Πως η προστασία κατά των Ransomware δουλεύει στο Bitdefender 2016;

Προστασία Ransomware – είναι μια νέα ενότητα που περιλαμβάνεται σε όλα τα Bitdefender 2016 προϊόντα (Antivirus Plus, Internet Security, Total Security και Family Pack) και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει συγκεκριμένους φακέλους από ransomware malware που κρυπτογραφώντας προσωπικά αρχεία του υπολογιστή, καθιστούν αδύνατη τη χρήση τους και απαιτούν χρήματα από τον χρήστη σε αντάλλαγμα για την επαναφοράς τους.

 

ransomware

 

 Το Ransomware μπορεί να έχει μία από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  • Κρυπτογραφεί ευαίσθητα και προσωπικά αρχεία, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα αποκρυπτογράφησης μέχρι λύτρα να καταβάλλονται από το θύμα.
  • Κλειδώνει την οθόνη του υπολογιστή και εμφανίζει ένα μήνυμα ζητώντας χρήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι κρυπτογραφημένα τα αρχεία, αλλά ο χρήστης αναγκάζεται να προχωρήσει με την πληρωμή.
  • Εμποδίζει την εκτέλεση των εφαρμογές του υπολογιστή.

 

Προστασία κατά την εκκίνηση

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές εφαρμογές malware έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να τρέχουν με την εκκίνηση του συστήματος, η επιλογή «Προστασία κατά την εκκίνηση» σαρώνει όλες οι κρίσιμες περιοχές του συστήματος πριν να φορτωθούν όλα τα αρχεία, με μηδενική επίπτωση στο σύστημα. Την ίδια στιγμή, η προστασία παρέχεται κατά ορισμένων επιθέσεων που βασίζονται σε κακόβουλο κώδικα όπως code injections και hooks.

 

Bitdefender ransome ware protection

 

Φάκελοι που προστατεύονται από προεπιλογή:

Documents – User και Public

Pictures – User  και Public

Προσωπικά folders

Cloud storage folders – Dropbox, Box, OneDrive, Google Drive

ransomware

 

Σημείωση: Δεν μπορείτε να προσθέσετε εδώ αρχεία του συστήματος ή των εφαρμογών.

 

Πως να ρυθμίσετε τις εφαρμογές που εμπιστεύεστε
Για να απενεργοποιήσετε την ransomware προστασία για συγκεκριμένες εφαρμογές, να είστε προσεκτικοί και μόνο αυτές που εμπιστεύεστε θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο.

Για να προσθέσετε αξιόπιστες εφαρμογές στις εξαιρέσεις, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Στην ενότητα Προστασία Ransomware, επιλέξτε Αξιόπιστες εφαρμογές.
2. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη και περιηγηθείτε στις εφαρμογές που θέλετε να προστατεύσετε.
3. Κάντε κλικ στο OK για να προσθέσετε την επιλεγμένη εφαρμογή στην προστασία κατά των ransomware.

 

Πως να μπλοκάρετε εφαρμογές
Ανάμεσα στις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας, πιθανόν μερικές να θέλουν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας αρχεία.

Για να μπλοκάρετε αυτές τις εφαρμογές ακολουθείσθε τα παρακάτω βήματα:

1. Στην ενότητα Προστασία Ransomware, επιλέξτε Μπλοκαρισμένες εφαρμογές.
2. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη και περιηγηθείτε στις εφαρμογές που θέλετε να περιορίσετε.
3. Κάντε κλικ στο OK για να προσθέσετε την επιλεγμένη εφαρμογή στην απαγορευμένη λίστα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η Προστασία Ransomware μπλοκάρει μια ασφαλή εφαρμογή, ένα προειδοποιητικό μήνυμα θα εμφανιστεί επίσης στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, παρέχοντας έτσι στο χρήστη τη δυνατότητα να περιληφθεί το εν λόγω πρόγραμμα στην λίστα των αξιόπιστων εφαρμογών.

Back to top Back to top