Ασφάλεια στο router: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι εγκληματίες του διαδικτύου αναζητούν διαρκώς νέα τεχνάσματα και μεθόδους υποκλοπής και παραβίασης της ιδιωτικότητας του χρήστη. Μία από αυτές είναι η στόχευση του router ως σημείο πρόσβασης και ελέγχου της διαδικτυακής μας δραστηριότητας.

 

Το router αποτελεί ένα «κουτάκι» που πιθανώς ο καθένας μας έχει κάπου παραπετάξει σε κάποια γωνία του σπιτιού, ξεχνώντας την ύπαρξή του. Το «κουτάκι» όμως αυτό, αποτελεί κόμβο της ηλεκτρονικής μας δράσης. Μπορεί να μην αποθηκεύει προσωπικά μας δεδομένα, παρ’ όλα αυτά αποτελεί δίοδο ευαίσθητων πληροφοριών, κάθε φορά που πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο και θέλουμε πρόσβαση σε κάποια ιστοσελίδα. Στην περίπτωση όπου στο router έχουν «επιτεθεί» hackers, όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να κλαπούν ή να αλλοιωθούν με στόχο την παραπλάνηση του χρήστη. Ένα router που έχει εκτεθεί σε κάποιας μορφής απειλή, μπορεί να αποτελέσει μέσο για την «κατάληψη» κάθε ηλεκτρονικής συσκευής συνδεδεμένης σε αυτό.

 

Η εγκληματική αυτή δραστηριότητα δεν είναι καθόλου εμφανής και στην πλειονότητα των φορών ο χρήστης δεν έχει αντιληφθεί ότι οι συσκευές του έχουν «μολυνθεί». Οι hackers δεν αλλάζουν κανένα URL στον browser, ενώ ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει κανονικά τις συντομεύσεις του, ακόμα και να συνδεθεί από κινητό ή tablet. Παρ’ όλο, λοιπόν, που η διεύθυνση που θέλει να μεταβεί ο χρήστης είναι σωστή (π.χ. της τράπεζάς του), οι εγκληματίες τον ανακατευθύνουν σε μία όμοια, όμως κακόβουλη, ιστοσελίδα προκειμένου να τον εξαπατήσουν και να υποκλέψουν τα ευαίσθητα στοιχεία του.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η απειλή είναι υπαρκτή και αρκετά επικίνδυνη για τα προσωπικά μας δεδομένα. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες ενέργειες και συμβουλές που οφείλει να λάβει υπόψιν του ο χρήστης, προκειμένου να προστατέψει αποτελεσματικά το router του και κατ’ επέκταση τις συσκευές του.

 

Επιλογή του router: Όταν έρθει η στιγμή επιλογής συσκευής router, είναι συνετό να γίνει σε πρώτο στάδιο μια διεξοδική έρευνα αγοράς. Ο καταναλωτής πρέπει να εμπιστευτεί για την αγορά του μία συσκευή, της οποίας η εταιρία είναι έμπιστη, μπορεί να του εγγυηθεί προστασία και έχει μέτρα αντιμετώπισης ενάντια σε τέτοιες απειλές. Το κόστος δεν πρέπει να αποτελεί ζήτημα, καθώς ένα εξαιρετικά οικονομικό router μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μία υποκλοπή τεράστιας οικονομικής αξίας.

 

Αλλαγή του default κωδικού πρόσβασης: Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κάθε ιδιώτη να μην αλλάζει τον κωδικό της συσκευής τους, γνωρίζοντας ότι αποτελεί τον κύριο τρόπο παραβίασης. Ο χρήστης οφείλει να επιλέξει έναν ισχυρό κωδικό, δύσκολο στην προσπέλαση.

 

Έλεγχος για updates: Είτε χειροκίνητα είτε ελέγχοντας την ιστοσελίδα του κατασκευαστή, ο χρήστης είναι ανάγκη να γνωρίζει πάντοτε για πιθανές ενημερώσεις, έχοντας πάντα το πιο πρόσφατο λογισμικό στην συσκευή τους.

 

 

free_trial

sygkrisi_paketwn

online_agora

Back to top Back to top