ασφάλεια Χριστούγεννα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο: 12 tips για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα, όπως και την Black Friday, οι online αγορές παίρνουν φωτιά ειδικά φέτος που μέχρι τώρα επιτρέπονταν μόνο οι online αγορές. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε αγορές από το internet, καθώς τέτοιες μέρες είναι πολύ εύκολο να πέσετε θύματα phishing ή άλλων κακόβουλων λογισμικών.

Κάντε καλή έρευνα

Τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να κάνετε καλή έρευνα πριν αγοράσετε κάτι. Όχι μόνο για να το βρείτε στην καλύτερη τιμή αλλά και για να είστε σίγουροι ότι το προϊόν θα σας παραδοθεί και θα είναι ακριβώς αυτό που είδατε. Ελέγχοντας καλά το προϊόν και την ιστοσελίδα από την οποία ψωνίζετε, εξασφαλίζετε την προστασία σας από απατεώνες αλλά και από εγκληματίες που προσπαθούν να κλέψουν τα τραπεζικά σας στοιχεία, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος και ψεύτικων ιστοσελίδων.

Ελέγξτε τον «πωλητή»

Πάντα όταν αγοράζετε από κάπου θα πρέπει να ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε. Να γνωρίζετε την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, τον πάροχο πωλήσεων ή το κατάστημα λιανικής πώλησης. Υπάρχουν αρκετοί αναξιόπιστοι πωλητές οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κλέψουν τα χρήματά σας και τα προσωπικά ή τραπεζικά σας στοιχεία.

Να είστε προσεκτικοί με τις social-media προσφορές

Πολλές ψεύτικες ιστοσελίδες διαφημίζουν Χριστουγεννιάτικες προσφορές ή αρκετά δελεαστικά deals για να τραβήξουν την προσοχή, τα οποία φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Συνήθως σας οδηγούν σε άγνωστους ιστοτόπους με ένα click μέσω των social media ή άλλες φορές μέσω e-mail.

Προστατεύστε τις πληρωμές σας

Θα πρέπει πάντα να ελέγχεται ότι η ιστοσελίδα ή το online κατάστημα το οποίο επισκέπτεστε έχει το σύμβολο του λουκέτου, αλλά και να αναζητάτε στη γραμμή διευθύνσεων του URL το https και όχι http. Αυτό δείχνει πόσο ασφαλές και αξιόπιστο είναι κάποιο website. Επιπλέον, σημαίνει ότι η ιστοσελίδα είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο και άρα δε μπορούν να υποκλαπούν στοιχεία.

Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία πληρωμής

Πολλοί ιστότοποι ρωτάνε αν θέλετε να αποθηκεύσετε τα στοιχεία πληρωμής, το οποίο πολλές φορές είναι αρκετά βολικό. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο να μην τα αποθηκεύσετε καθώς αυτό είναι και επικίνδυνο.

Να ελέγχετε συχνά τις τραπεζικές σας συναλλαγές

Παρακολουθήστε συχνά την τραπεζική σας κατάσταση αλλά και το ιστορικό των συναλλαγών. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποτρέψετε πιθανές υποκλοπές αν η κάρτα σας έχει παραβιαστεί.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ανοιχτά Wi-fi

Το ασφαλές Wi-fi είναι σημαντικό για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Όταν συνδέεστε σε ανοιχτά wi-fi ή μη ασφαλή, η ιδιωτική σας ζωή είναι ευάλωτη σε πιθανούς χάκερ.

Προσεγγίστε με προσοχή spam e-mails με χριστουγεννιάτικες ευχές

Πολλές εταιρείες στέλνουν e-mail με χριστουγεννιάτικες ευχές και προσφορές. Όμως, πολλές φορές πίσω από αυτές κρύβονται εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλευόμενοι τις γιορτές.

Δώστε προσοχή στα hashtags

Πολλοί χάκερ χρησιμοποιούν τα hashtags για τις χριστουγεννιάτικες προσφορές για να προσεγγίσουν κόσμο. Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα αν υπάρχουν αυτές οι ιστοσελίδες και αν είναι ασφαλείς.
Προσέχετε τις ύποπτες συνδέσεις ιστού
Ειδικά μέσα στα Χριστούγεννα, διάφοροι απατεώνες χρησιμοποιούν λέξεις-κλειδιά σχετικές με τις χριστουγεννιάτικες αγορές οι οποίες σε οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες με σκοπό να μολύνουν τους χρήστες.
Διαγράψτε ύποπτη ανεπιθύμητη αλληλογραφία
Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να σας στείλουν e-mails με τίτλο «τιμολόγιο» ή «πληροφορίες αποστολής» με σκοπό να ζητήσουν και να υποκλέψουν τα στοιχεία σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ανοίγετε κάποιο e-mail και να ελέγχετε την προέλευση του.
Αγοράστε ένα ισχυρό antivirus
Αν και όλοι τα Χριστούγεννα αγοράζουν καινούργιους υπολογιστές και κινητά, φέτος δώστε έμφαση στην προστασία τους. Δοκιμάστε τα προϊόντα της Bitdefender και κατεβάστε την πλήρη δυνατοτήτων 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση.    
Back to top Back to top