Απομνημόνευση κωδικών πρόσβασης: Ασφαλής τακτική ή όχι;

Στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, ο ρόλος του διαδικτύου και των social media στην καθημερινότητά μας είναι πολύ μεγάλος. Υψηλό ποσοστό του χρόνου μας καθημερινά έχει παρατηρηθεί πως ξοδεύεται στην περιήγηση σε online πλατφόρμες. Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι μπορεί να έχουν χαρακτήρα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας. Ο χρήστης προκειμένου να μπορεί να αναγνωρίζεται από την εκάστοτε πλατφόρμα, να βλέπει προσωποποιημένο περιεχόμενο και να απολαμβάνει ορισμένα οφέλη, καλείται να δημιουργήσει ένα λογαριασμό.

 

Οι τάσεις των επισκεπτών να εγγράφονται σε ποικίλους ιστοτόπους και να διατηρούν εξατομικευμένο προφίλ, έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: τους αναρίθμητους κωδικούς πρόσβασης. Εάν κάθε πλατφόρμα απαιτεί και έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης, τότε γίνεται αντιληπτή η σύγχυση του χρήστη. Προκειμένου να είναι ικανός να τους θυμηθεί μπορεί να εφαρμόσει διάφορες δύσχρηστες τεχνικές (πχ. σημείωση σε χαρτί, χρήση του ίδιου κωδικού παντού, απομνημόνευση απέξω). Οι συγκεκριμένοι τρόποι μπορεί να προβούν μέχρι και επικίνδυνοι, καθώς στην περίπτωση που ο χρήστης βάζει παντού τον ίδιο κωδικό, εάν αποκωδικοποιηθεί ένας από αυτούς, ο διαδικτυακός εγκληματίας έχει πρόσβαση πλέον σε όλους τους λογαριασμούς του.

 

Στο σημείο αυτό, οι πάροχοι διαδικτυακής περιήγησης (Google Chrome, Firefox, Internet Explorer) έρχονται να βοηθήσουν τον χρήστη παρέχοντας τη δυνατότητα απομνημόνευσης κωδικών πρόσβασης. Αναλυτικότερα, κάθε φορά που ένας επισκέπτης μίας ιστοσελίδας προβαίνει στην εισαγωγή στοιχείων εισόδου, δέχεται ένα μήνυμα που τον ρωτάει εάν επιθυμεί να αποθηκεύσει ο περιηγητής τους κωδικούς, προκειμένου να εισαχθεί πιο εύκολα την επόμενη φορά στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η δυνατότητα αυτή παρέχει τα εξής οφέλη:

 

-Ταχύτητα εισαγωγής σε κάθε ιστότοπο

-Μη ανάγκη απομνημόνευσης από τον χρήστη

-Όλοι κωδικοί συγκεντρωμένοι σε έναν περιηγητή

 

Παρόλα αυτά, όπως είναι φυσικό, τέτοιου είδους «ευκολίες» πάντα κρύβουν και αντίστοιχους κινδύνους. Μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η χρήση της συσκευής μας από ξένους χρήστες. Οι κωδικοί πρόσβασης που αποθηκεύει ένα πρόγραμμα περιήγησης συνδέονται με τη συσκευή από την οποία έχουν γίνει όλοι οι είσοδοι. Συνεπώς, στην περίπτωση που η συσκευή αυτή πέσει σε λάθος χέρια, τότε ο εγκληματίας κατέχει στα χέρια του όλους τους μυστικούς κωδικούς του χρήστη (τραπεζικούς, κοινωνικών δικτύων κτλ).

 

Η μόνη λύση για την ασφαλή απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης είναι η επιλογή ενός λογισμικού διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (password manager). Το λογισμικό αυτό επιτρέπει να αποθηκεύσει ο χρήστης όλους τους ευαίσθητους κωδικούς πρόσβασης σε ένα έμπιστο μέρος που δεν αποτελεί δημόσιο πάροχο (όπως τα προγράμματα περιήγησης). H Bitdefender παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης κωδικών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «θησαυροφυλάκιο» όπου ο χρήστης αποθηκεύει κάθε σημαντική γι’ αυτόν πληροφορία και μόνο εκείνος έχει πρόσβαση σε αυτό. Ενημερωθείτε περαιτέρω για τις δυνατότητες που παρέχει το βραβευμένο λογισμικό διαδικτυακής προστασίας εδώ.

 

Συμπερασματικά, προκειμένου ο χρήστης να είναι ήσυχος για την ασφάλεια των στοιχείων εισόδου του σε κάθε ιστότοπο, οφείλει:

-Να μην εμπιστεύεται τα δημόσια προγράμματα περιήγησης

-Να επιλέγει ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

-Να μην επαναχρησιμοποιεί τους ίδιους μυστικούς κωδικούς

-Να χρησιμοποιεί password manager

 

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top