Απειλές Ransomware σε Android! Προστατευτείτε με Mobile Bitdefender!

Απειλές Ransomware σε Android! Προστατευτείτε με Mobile Bitdefender!

Το Ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο κρυπτογραφεί τον υπολογιστή σας ζητώντας μετά χρήματα για να μπορέσετε να έχετε πάλι πρόσβαση στα αρχεία σας. Παρόλο που θεωρούταν πανδημία μόνο στον κόσμο των υπολογιστών τα τελευταία δυο χρόνια, οι ψηφιακοί εγκληματίες κατάφεραν να το διοχετεύσουν και στον κόσμο των κινητών, και κυρίως μέσα από το λογισμικό Android.

Μιας και ήταν υπεύθυνο για απώλειες πάνω από $1 δισεκατομμύριο για το 2016, το Ransomware θεωρείται ένα από τα πιο επικερδή λογισμικά έως και σήμερα. Τα έσοδα χρησιμοποιούνται με σκοπό να εξελίξουν τις μεθόδους τους, ακόμη και να βοηθήσουν άλλους ψηφιακούς εγκληματίες. Γι’ αυτό το λόγο, ο κίνδυνος του Ransomware δεν φαίνεται να εξαλείφεται σύντομα.

Από μόνο του το Android Ransomware έχει καταφέρει να αυξήσει το Q1 κατά 300% κατά τη διάρκεια του 2017, σε σχέση με το 2016. Αυτό υποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει πολύ πιο ενεργό, χρησιμοποιούμενο από ψηφιακούς εγκληματίες σε πιθανά θύματα.

Πώς Ακριβώς Δουλεύει το Ransomware;

Εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στις εφαρμογές που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα Android, το μόνο που μπορεί να κάνει το Ransomware είναι να προβάλλει μια συνεχή οθόνη που υπενθυμίζει στο θύμα ότι πρέπει να πληρώσει ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται από 2€ έως μερικές εκατοντάδες έτσι ώστε να καταφέρει να επαναφέρει τη συσκευή του. Ενώ το συγκεκριμένο λογισμικό σε έναν υπολογιστή μπορεί να κρυπτογράφηση τις πληροφορίες της συσκευής, στο Android μπορεί μόνο να απαγορεύσει την είσοδο στις λειτουργίες της συσκευής.

Επειδή η αφαίρεση αυτού του λογισμικού απαιτούσε μόνο ένα απλό reset, οι εν λόγω εγκληματίες κατάφεραν να εισάγουν πιο περίπλοκους μηχανισμούς, καθώς και την δυνατότητα να κρυπτογραφούν τις πληροφορίες στις SD κάρτες. Εικόνες, έγγραφα και κάθε άλλο τύπο αρχείου που έχει αποθηκευτεί στην κάρτα, μπορεί να γίνει μη διαθέσιμο για ανάγνωση, εκτός και αν το θύμα συμφωνήσει να πληρώσει.

Κάποιες άλλες περιπτώσεις του Android Ransomware μπορούν ακόμη και να ανακτήσουν προνόμια διαχειριστή στην συσκευή, παρόλο που δεν μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία, μπορούν ωστόσο να αλλάξουν τον PIN της συσκευής. Αν ο χρήστης δεν πληρώσει, τότε θα βρεθεί κλειδωμένος έξω από την ίδια του την συσκευή.

Ορισμένες μελέτες του Bitdefender έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι το 50% των χρηστών θα προτιμούσαν να πληρώσουν ένα ποσό έτσι ώστε να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στα αρχεία τους, κάτι το οποίο παρακινεί τους εγκληματίες να βρίσκουν νέους τρόπους να το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο.

Πως εξαπλώνετε και Πώς να Μείνετε Ασφαλείς

Όπως τα περισσότερα κακόβουλα λογισμικά σε ένα Android, το Ransomware είναι συνδεδεμένο με μια εφαρμογή που φαίνεται αθώα. Αυτό το λογισμικό εξαπλώνεται κυρίως μέσα από πλατφόρμες αγορών τρίτων, οι οποίες υπόσχονται ειδικά χαρακτηριστικά σε  εφαρμογές επί πληρωμή. Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, το Ransomware είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολο να εντοπιστεί.

Απλώς αποφύγετε εφαρμογές και διαφημίσεις οι οποίες προβάλουν την εγκατάσταση μιας εφαρμογής να μοιάζει σημαντική ή αναγκαία.

Ο καλύτερος τρόπος να μείνει η Andoid συσκευή ασφαλής είναι να κάνετε χρήση μιας λύσης ασφάλειας κινητού, η οποία θα σκανάρει όλες τις εφαρμογές, ανεξάρτητα από που την έχετε κατεβάσει, και διαπιστώνοντας έτσι εάν είναι ασφαλείς ή όχι.

Προστατεύστε τη συσκευή σας από ηλεκτρονικές απειλές χωρίς να επιβαρύνεται την μπαταρία σας με το Bitdefender Mobile Security για Android, μόνο με €9,99!

Back to top Back to top