απειλές ασφαλείας

Ποιες είναι οι απειλές ασφαλείας για το 2021;

Το 2020 ήταν μια περίεργη χρονιά με βαρυσήμαντα γεγονότα που κανείς μας δεν θα ξεχάσει. Έτσι και στον κυβερνοχώρο τα εγκλήματα αυξήθηκαν ραγδαία, καθώς βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις βιαστικές αποφάσεις για εργασία από το σπίτι, με σκοπό την προστασία από τον COVID-19. Το 2021 αναμένονται αυξήσεις των κυβερνοαπειλών και με βάση τα δεδομένα, υπάρχουν 3 βασικές απειλές που θα συνεχιστούν και αυτό το έτος.

Εργασία από το σπίτι και απειλές

Με την πανδημία να τρομοκρατεί και να γεμίζει αμφιβολίες και φόβο τον κόσμο, οι εταιρείες έστειλαν τους εργαζομένους να δουλέψουν από το σπίτι, με σκοπό την προστασία του γενικού συνόλου. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των κυβερνοαπειλών από εγκληματίες που παραμόνευαν να βρουν κενά στην ασφάλεια. Το ηλεκτρονικό ψάρεμα έχει εξελιχθεί αρκετά, με τις καμπάνιες να μην έχουν σημάδια απειλής, όπως ορθογραφικά λάθη, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να πέφτει εύκολα θύμα απάτης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις οικονομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες παράδοσης από το σπίτι χωρίς την κατάλληλη προστασία. Πολλοί εργαζόμενοι παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για προσωπική τους χρήση. Πολλές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απειλές μέσω διάφορων απατών για εμβόλια Covid-19.

Ransomware

Το συγκεκριμένο είδος κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιείται για εκβιασμούς και θα πρέπει να προληφθεί παρά να θεραπευτεί. Πιο συγκεκριμένα, όταν επιτίθεται σε μια συσκευή, το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει την οθόνη ή κρυπτογραφεί τα αποθηκευμένα δεδομένα και στη συνέχεια ζητάει «λύτρα πληρωμής». Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, όλα δείχνουν πως οι εγκληματίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία εξαιρετικά εξειδικευμένων υπηρεσιών που θα μπορούν να αποφύγουν με ευκολία τις παραδοσιακές άμυνες ασφαλείας. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τα συστήματα ασφαλείας τους που θα ανταποκρίνονται σε εξελιγμένα κακόβουλα λογισμικά και απειλές. Απειλές ransomware μπορούν να προκαλέσουν σε μια επιχείρηση ζημιά μέχρι και 1,5 εκατομμύριο δολάρια, όπως στο μεγάλο κέντρο στο Βερμόντ.  Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντική η προστασία από τέτοιου είδους απειλές. Το 2021 θα αυξηθούν κι άλλο, λόγω των trojans απομακρυσμένης πρόσβασης που βοηθούν τους εγκληματίες να βρουν ευάλωτους στόχους υψηλού προφίλ για περισσότερα χρήματα.

Supple Chain Attacks

Η έρευνα της Bitdefender δείχνει ότι και τα ΜΜΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων φέτος. Αυτό προκύπτει από τις βιαστικές ρυθμίσεις με πιθανά σφάλματα που έγιναν για την γρήγορη μετάβαση των εργαζομένων στο σπίτι. Τα πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των εγκληματιών στην έρευνα, την φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη για το 2021, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.Tα προϊόντα της Bitdefender μπορούν να σας προστατεύσουν και το 2021 από οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό και να κρατήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών.
Back to top Back to top