Αλλαγές σε Διεθνές Νομικό Πλαίσιο για κυβερνοέγκλημα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ (ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ)

Σημαντικές αλλαγές προβλέπεται να εφαρμοστούν στο νομικό πλαίσιο αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, με την πρόσφατη αναθεώρηση της Σύμβασης της Βουδαπέστης. Η εν λόγω σύμβαση αφορά στην πρόσβαση ψηφιακών αποδεικτικών μέσων από δικαστικές και αστυνομικές αρχές, όπου συνήθως δεν είναι στην δικαιοδοσία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπογράφηκε το 2001 (κυρώθηκε το 2016 στην Ελλάδα) και επρόκειτο να τροποποιηθεί το 2017, επιτρέποντας στις αρμόδιες αρχές των συμμετεχόντων κρατών να λαμβάνουν έγκαιρα τα ψηφιακά στοιχεία ποινικών ερευνών, συν του ότι αποτελεί για τις αρχές σημαντικό πρόβλημα.

 

Από τη στιγμή που υπάρχει δυσκολία στο να ελέγχονται τα δεδομένα που μεταφέρονται «ανενόχλητα» στα φυσικά σύνορα, είναι λογικό οι αστυνομικές αρχές να διαμαρτύρονται. Η βασική αιτία που συμβαίνει αυτή η αδυναμία ακολουθίας είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα βρίσκονται συνήθως σε διαφορετικά data centers, εκτός της δικαιοδοσίας τους.

 

Ο επικεφαλής του τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Alexander Seger ,ανέφερε χαρακτηριστικά τα κάτωθι, σχετικά με το έγκλημα  στον κυβερνοχώρο «Το πρόβλημα είναι πως, όταν κανείς ψάχνει για αποδείξεις σε ένα πληροφοριακό σύστημα, τα στοιχεία μπορεί να βρίσκονται σε έναν μόνο διακομιστή εντός άλλης χώρας ή να μετακινούνται μεταξύ διακομιστών ή τα ίδια δεδομένα να κατακερματίζονται και να τηρούνται σε διακομιστές που βρίσκονται σε διαφορετικές δικαιοδοσίες. Ας υποθέσουμε ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συλλαμβάνουν έναν έμπορο ναρκωτικών στο Λονδίνο και κατά τη στιγμή της σύλληψης, το smartphone του ύποπτου είναι ανοιχτό. Μπορούν οι αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά;  Αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείται το gmail, μπορούν οι αρχές να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ή σε οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς που βρίσκονται στο cloud; Συνεπάγεται αυτό κατάσχεση στοιχείων που βρίσκονται σε άλλα δικαιοδοσία;», Ο Seger υποστηρίζει ότι τα ζητήματα που ανέφερε εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και σε συνάρτηση με το -συνήθως- ασαφές νομικό πλαίσιο, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μιας και τα αποδεικτικά στοιχεία απορρίπτονται συχνά από τα δικαστήρια.

 

Μέχρι στιγμής, αν χρειαστεί, οι αρμόδιες αρχές -ανά τον κόσμο- πρέπει να συνεργαστούν με αρχές που βρίσκονται σε άλλη δικαιοδοσία, χρησιμοποιώντας συμβάσεις αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.

 

Τέλος, ακόμα και οι πιο απλές διαδικασίες μπορεί να είναι δυσχερείς και σημειώνεται ότι προς το παρόν, μόνο οι αμερικανικές αρχές εφαρμόζουν ένα επαρκές πλαίσιο έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (δηλαδή όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές).

 

 

Back to top Back to top