Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τι πρέπει να προσέχετε;

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σημείωσαν μείωση ζήτησης λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνες, το 2020 αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά του παγκόσμιου τουρισμού, αφού οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 74%. Η Ελλάδα είχε μείωση κατά 76,5%, καταγράφοντας 7,4 εκατομμύρια αφίξεις έναντι 31,3 εκατομμύριών το 2019.

Όμως, τι θα πρέπει να προσέχετε με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Προσοχή στις χρεώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το 2020, η ακτοπλοΐα κατέγραψε ζημιές περίπου 110 εκατ. ευρώ (130 εκατ. δίχως την κρατική στήριξη). Λόγω της κρίσης του κλάδου, κάποια ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενδεχομένως να έχουν αύξηση στην τιμή. Για αυτό όταν η κράτηση πραγματοποιηθεί online, τότε ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια και κοινωνικός τουρισμός

Πριν αγοράσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία ακτοπλοΐας εντάσσεται στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Το ίδιο ισχύει και για το κατάλυμα που θα επιλέξετε. Η επιδότηση ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη και διαθεσιμότητα.

Scammers

Οι scammers βρίσκονται παντού στο Διαδίκτυο και πόσο μάλλον στα online ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Όπως και τα e-shops, έτσι και οι εταιρείες στο κλάδο του τουρισμού εμφανίζονται διαρκώς. Πριν δελεαστείτε από μια προσφορά, ελέγξτε κατά πόσο έγκυρη είναι η εταιρεία. Εάν δεν υπάρχουν κριτικές, ψηφιακή παρουσία ή οι περισσότεροι μέθοδοι πληρωμής, ενδεχομένως να πρόκειται για απάτη.

Social media και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Κάποιοι influencers συνεργάζονται με εταιρείες προκειμένου να κάνουν giveaway ή να προωθήσουν αγορές με κουπόνια. Μπορεί κάποιοι να συνεργάζονται με τέτοιου είδους εταιρείες, όμως η πλειοψηφία δεν τηρεί τις υποσχέσεις. Ο χρήστης μπορεί να πέσει θύμα κλοπής τόσο χρημάτων όσο και ευαίσθητων πληροφοριών. Για αυτό, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά του προφίλ του «influencer». Πιο συγκεκριμένα:

  • Να αντιστοιχεί, περίπου, ο αριθμός των likes & comments με τους followers
  • Να αναζητήσει το όνομά του στο Διαδίκτυο
  • Να μελετήσει τα stories και τις φωτογραφίες
  • Να ρωτήσει τον κοινωνικό κύκλο για τον «influencer»

Παραπλανητικά e-mail

Εάν αγοράσετε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια online, πιθανότατα θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Όμως πριν ανοίξετε κάποιο e-mail, βεβαιωθείτε πως είναι σωστή η ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας.

Οι επιτήδειοι, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες, δημιουργούν παρόμοια e-mails. Συνήθως, υπάρχουν επισυναπτόμενα links που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες τρίτων. Ο χρήστης δεν πρέπει να τα ακολουθήσει, καθώς η συσκευή του θα μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Για να μείνετε ασφαλείς τόσο εσείς όσο και η συσκευή σας, επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender. Προστατεύει και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον περιήγησης στο Διαδίκτυο. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top