Ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο: Πώς να προφυλαχθείτε

Στον σημερινό κόσμο του διαδικτύου μπορεί κανείς να συναντήσει πληθώρα δεδομένων, γνώσης και πληροφορίας. Το υπέρογκο μέγεθος της διαθέσιμης πληροφορίας καθιστά απίθανο για κάποιον να μην εντοπίσει αυτό που επιθυμεί. Στον κυβερνοχώρο υπάρχει άπλετη γνώση, ενώ ο καθένας από τους χρήστες μπορεί:

-Να κοινοποιήσει περιεχόμενο

-Να μοιραστεί πληροφορία

-Να εκφράσει την γνώμη του

-Να εμπλακεί σε συζητήσεις χωρίς λογοκρισία

Η ελευθερία αυτή που προσφέρει το διαδίκτυο μοιάζει τρομερά ωφέλιμη, κρύβει όμως πολλαπλούς κινδύνους. Λόγω του τεράστιου αριθμού χρηστών, της έλλειψης λογοκρισίας και της ελευθερίας λόγου η πληροφορία που εμφανίζεται μπορεί να μην είναι σε καμία περίπτωση η επιθυμητή. Αντιθέτως μπορεί κάποιος που περιηγείται να έρθει αντιμέτωπος με περιεχόμενο που μπορεί να είναι:

-Ρατσιστικό

-Σεξουαλικό

-Υβριστικό

-Απαξιωτικό

-Σεξιστικό

Οι προαναφερόμενες μορφές πληροφορίας συνθέτουν αυτό που αναφέρουμε ως ακατάλληλο περιεχόμενο.

Πώς μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά;

Παρότι οι ώριμοι ενήλικες μπορούν να κρίνουν το περιεχόμενο αυτό και να το αποκλείσουν ή να το αποφύγουν, για τα παιδιά η κατάσταση είναι διαφορετική.

Τα παιδιά στις μέρες μας από πολύ μικρή ηλικία κάνουν χρήση του διαδικτύου με μεγάλη δεινότητα. Ξέρουν να πλοηγούνται στον κυβερνοχώρο καλύτερα από πολλούς ενήλικες. Η υψηλή αυτή τους εξοικείωση μπορεί όμως να τους οδηγήσει στο να έρθουν αντιμέτωπα με περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους. Μην έχοντας την κριτική ικανότητα και ωριμότητα να το αποφύγουν, «πέφτουν» πάνω σε ένα θέαμα αποκρουστικό για εκείνα (πορνογραφία, βία κτλ). Ένα τέτοιο γεγονός, μπορεί να στιγματίσει τα μικρά σε ηλικία παιδιά, να τους δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και ακόμα να τους οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Πώς να προστατεύσετε την οικογένειά σας;

Κάθε γονέας πρέπει να είναι σε θέση να προφυλάσσει τα παιδιά του από την συνάντηση τέτοιου είδους περιεχομένου. Με τους ακόλουθους τρόπους και πρακτικές μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εύρεσης ακατάλληλου υλικού από τα μικρά μέλη της οικογένειας αλλά και σε περίπτωση ανακάλυψής του να μπορούν να το διαχειριστούν.

1.       Οικογενειακό Φίλτρο

Απαιτείται από κάθε ευσυνείδητο γονέα να εγκαταστήσει σε κάθε συσκευή των μελών, λογισμικό που διαθέτει οικογενειακό φίλτρο. Κατά τον τρόπο αυτό:

-ελέγχονται οι περιηγήσεις των παιδιών και προστατεύονται από κάθε προσβλητικό/ακατάλληλο περιεχόμενο ή διαφήμιση

-Παρακολουθούνται οι ύποπτες δραστηριότητες των παιδιών

-Επιλέξτε χρόνο χρήσης για κάθε μέλος

(Το Bitdefender διαθέτει το πακέτο Family Pack, που είναι πλήρως εξατομικευμένο στις ανάγκες μίας οικογένειας και μπορείτε να το αποκτήσετε εδώ).

2.       Εκπαίδευση χρήσης του διαδικτύου

Οι γονείς οφείλουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην σωστή χρήση του διαδικτύου. Πρέπει να μεταβιβάσουν στα παιδιά τις έννοιες της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδομένων και της διαδικτυακής ασφάλειας. Είναι ανάγκη να μπορούν να διακρίνουν τις έμπιστες από τις κακόβουλες ιστοσελίδες και να  πλοηγούνται  με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

3.       Ανοιχτή συζήτηση

Εάν έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα ανοιχτής συζήτησης και μη απόδοσης ευθυνών και επίπληξης, τότε το παιδί νιώθει πιο άνετα να μιλήσει στους γονείς του για κάτι που μπορεί να συνάντησε. Στην περίπτωση που ήρθε αντιμέτωπο με ακατάλληλο περιεχόμενο, χρειάζεται να μιλήσει στους ενήλικες του σπιτιού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εσωστρέφειας και κατάθλιψης

4.       Ενημέρωση για φορείς που μπορούν να βοηθήσουν

Τα παιδιά είναι καλό να γνωρίζουν τοπικούς φορείς που μπορούν να του παρέχουν υποστήριξη, να πραγματοποιήσει καταγγελίες και να ακούσει συμβουλές διαδικτυακής προστασίας.

 

free_trial

compare

online_agora

Back to top Back to top