Πως να αφαιρέσετε ιό από την κινητή συσκευή σας

Μια κινητή συσκευή μπορεί εύκολα να μολυνθεί από ιό. Μπορεί να διεισδύσει μέσω του Bluetooth, του Wi-Fi και της λήψης πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Η πιο εύκολη λύση για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα, είναι η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της κινητής συσκευής. Αλλά αυτό σημαίνει πως όλες οι φωτογραφίες, τα βίντεο και γενικά όλα τα αρχεία, θα διαγραφθούν.

Προκειμένου να μη χρειαστεί να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια, παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι τρόποι και λογισμικά για να αφαιρέσετε έναν ιό.

Εγκαταστήστε και εκτελέστε ένα πρόγραμμα ανίχνευσης ιών

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές εξάλειψης κακόβουλου λογισμικού. Όμως πρέπει να βρεθεί μια αξιόπιστη, καθώς μπορεί να εμπεριέχει ιό.

Το Bitdefender κερδίζει όλα τα άλλα λογισμικά ασφαλείας προσφέροντας σας την καλύτερη προστασία μαζί με τον χαμηλότερο αντίκτυπο στην απόδοση. Προστατέψτε τις συσκευές σας, χωρίς συμβιβασμούς στην ταχύτητα. Ένα προϊόν που προστατεύει όλες τις συσκευές σας, χωρίς να τις επιβραδύνει.  

Εντοπίστε την ύποπτη εφαρμογή

Στις ρυθμίσεις της κινητής συσκευής υπάρχουν οι εγκατεστημένες εφαρμογές. Πατήστε την επιλογή  «Εφαρμογές» και στη συνέχεια «Επαναφορά προτιμήσεων εφαρμογής». Έτσι, θα αποκαταστήσετε τα δικαιώματα διαχειριστή και αδειών.

Εάν δε σας εμφανίζει αυτήν την επιλογή, πατήστε τη «Διαχείριση αδειών». Να σημειωθεί πως τα υπάρχοντα δεδομένα δε θα χαθούν. Τέλος, πατήστε την «Κατάργηση εγκατάστασης» της ύποπτης εφαρμογής, ιδίως αν δε θυμάστε πως την είχατε εγκαταστήσει στο παρελθόν.

Ενεργοποιήστε την ασφαλή λειτουργία

Ορισμένα κακόβουλα λογισμικά είναι δύσκολο να απομακρυνθούν, ακόμη κι αν εκτελέστηκαν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Για να εισέλθετε στο safe mode, απενεργοποιήστε την κινητή συσκευή και στη συνέχεια ενεργοποιήστε την. Όταν εμφανιστεί το λογότυπο της εταιρείας, πατήστε παρατεταμένα το κουμπί μείωσης ήχου.

Έτσι, η κινητή συσκευή θα λειτουργεί δίχως να «τρέχουν» οι εγκατεστημένες εφαρμογές. Άρα θα έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε τη λειτουργία της, χωρίς τρίτες εφαρμογές. Μόλις υλοποιηθεί η εκκαθάριση, θα ανατρέξετε στις ειδοποιήσεις, που βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης. Θα κάνετε επανεκκίνηση την κινητή συσκευή κι έτσι θα απενεργοποιήσετε το safe mode. Οπότε, θα έχετε απαλλαχθεί και από τον ιό.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Εάν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση ιού, μπορείτε να προχωρήσετε στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset). Βέβαια να θυμάστε πως ό,τι αρχείο υπάρχει στη συσκευή, θα εξαφανιστεί και δε θα μπορέσετε να το επανακτήσετε.

Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top