4 τύποι κακόβουλου λογισμικού που πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κακόβουλου λογισμικού; Παρακάτω θα βρείτε τους τέσσερις πιο κοινούς που πρέπει να γνωρίζετε.

 

  1. Ransomware

Το Ransomware είναι ένας μικρός ιός υπολογιστών που κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία σε έναν μολυσμένο υπολογιστή. Μόλις κρυπτογραφηθεί, ο υπολογιστής είναι άχρηστος επειδή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε κανένα από τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.

Εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί από ransomware, θα δείτε ένα μήνυμα στην οθόνη που θα σας ζητάει το κλειδί αποκρυπτογράφησης που θα ξεκλειδώσει τα αρχεία σας. Η παγίδα είναι ότι πρέπει να πληρώσετε για να αποκτήσετε το κλειδί.

Η πληρωμή λύτρων δεν είναι συνήθως καλή ιδέα – δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο εισβολέας θα σας δώσει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Αντ ‘αυτού, πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας.

 

  1. Trojans

Trojans, που πήρε το όνομά του από τον ελληνικό μύθο του Δούρειου Ίππου (Trojan Horse), είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού που γλιστρά στον υπολογιστή του θύματος. Μόλις εγκατασταθεί, το trojan δεν κάνει σχεδόν τίποτα μέχρι να ενεργοποιηθεί.

Ακριβώς όπως οι στρατιώτες που κρύβονται στο ξύλινο άλογο, το trojan γλιστρά πίσω από τις άμυνες σας και στη συνέχεια ξεκινά μια επίθεση από μέσα. Αυτή η μορφή κακόβουλου λογισμικού μπορεί να διαγράψει ή να καταστρέψει δεδομένα ή απλώς να λειτουργήσει ως πόρτα, επιτρέποντας στους χάκερ να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας όταν το επιλέξουν.

 

  1. Spyware

Τα σύγχρονα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των κωδικών πρόσβασης είναι πολύ αποτελεσματικά. Εάν οι χάκερ εισέλθουν σε δίκτυο και κλέψουν μια βάση δεδομένων, οι περισσότεροι από τους κωδικούς πρόσβασης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επειδή είναι κρυπτογραφημένοι. Το λογισμικό υποκλοπής spyware έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθά να τους αποκρυπτογραφήσουν.

Μόλις εγκατασταθεί, το λογισμικό υποκλοπής spyware ξεκινά τη συλλογή και καταγραφή όλων των ειδών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων που επισκέπτεστε – και κάθε γράμμα που πατάτε στο πληκτρολόγιό σας. Το spyware στη συνέχεια στέλνει σταδιακά αυτές τις πληροφορίες στον εγκληματία που τις ελέγχει.

Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν στον εισβολέα να διαβάσει τους κωδικούς πρόσβασής σας – και να τους χρησιμοποιήσει για να εισέλθει στους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.

 

  1. Worms

Το worm είναι ένας τύπος ιού υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να αντιγράφεται σε έναν μολυσμένο υπολογιστή και, στη συνέχεια, να μεταδίδει τη μόλυνση σε άλλους υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μια μόλυνση στον οικιακό υπολογιστή σας μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στον φορητό υπολογιστή σας – και σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο.

Ένα worm μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική σας ατζέντα για να στείλει email στις επαφές σας, ενδεχομένως για να μολύνει και τους υπολογιστές τους. Η μόλυνση μπορεί να μην προκαλέσει απαραίτητα βλάβη ή διαγραφή αρχείων, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του υπολογιστή και του δικτύου σας.

 

Προστατευτείτε από αυτές τις τέσσερις παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού

Το κακόβουλο λογισμικό που περιγράφεται εδώ προκαλεί διαφορετικά επίπεδα ζημιάς. Καμία μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό δεν πρέπει όμως να αγνοηθεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τους ιούς είναι να κατεβάσετε μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση των προϊόντων της Bitdefender. Τα Antivirus Bitdefender αποτρέπουν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού και εντοπίζουν, αποκλείουν και καθαρίζουν τυχόν ιούς που ενδέχεται να έχουν ήδη εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

Back to top Back to top